Situaţia sanitară din Alba Iulia în urmă cu 90 de ani. Se solicita interzicerea purtării „covrijilor“ în beţe şi se dorea închiderea şcolilor aglomerate

Situaţia sanitară din Alba Iulia în urmă cu 90 de ani. Se solicita interzicerea purtării „covrijilor“ în beţe şi se dorea închiderea şcolilor aglomerate

Centrul oraşului Alba Iulia în perioada interbelică

Un document din anul 1929, care reprezenta un raport al medicului judeţului Alba către primarul din Alba Iulia, relata situaţia medicală din oraş. Una dintre problemele semnalate era necesitatea înfiinţării unui ”closet public”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre cele mai importante probleme semnalate se numără curăţarea insuficientă a străzilor, vânzarea necorespunzătoare de „covriji” şi „zaharicale”, înghesuiala din „şcoalele elementare şi grădinele de copii”, dar şi necesitatea înfiinţării unui closet public, pentru „a impedeca publicul de a şi depune fecalile pe toate străzile”.
 
Documentul arată cum administraţia locală se subordona practic autorităţilor sanitare. Medicul judeţului îşi lua rolul în serios şi făcea controale periodice, în urma cărora îşi permitea chiar să ameninţe primăria cu închiderea unor şcoli. 
 
„Având în vedere mai multe inspecţii făcute de subsemnatul în raionul acestui oraş cu diferite ocazii am constatat unele neajunsuri pe cari imi permit a vi le enumera aici mai jos, rugându-vă să binevoiţi a lua toate măsurile ce veţi crede de cuviinţă pentru delăturarea acestora”, preciza medicul judeţului, în începutul raportului către primar.
 
Raportul medicului din urmă cu 89 de ani aflat în custodia Serviciului Judeţean de Arhive Alba:
 
„1. Curăţirea străzilor/măturatul, stropitul şi căratul gunoailor/se face în mod insuficient. Rugăm să binevoiţi a angaja personal suficient şi apt de muncă pentru acest neajuns care taie adânc în Higiena Oraşului, să fie delăturat.
 
2. Să se ia măsuri ca vânzătorii de covriji să nu mai poarte covrijii în beţe, ci în coşerci acoperite cu servietă albă, curată; tot asemenea vânzătorii de zaharicale să păstreze aceste în cutii de sticlă bine acoperite pentru a fi aparate de praful şi murdăria străzii. Alimente să nu fie inpachetate in jurnale sau imprimate, ci numai în hârtie nefolosită-curată.
 
3. Şcoalele elementare şi grădinele de copii sânt neincăpătoare, incât pericliteză in modul cel mai vădit sănătatea tinerilor copii. Vă rog să binevoiţi să luaţi în considerare următoarele circumstanţe:
 
La scoala elemen. Nr. 2 clasa I sala e incapatoare pentru 29 de elevi şi in realitate sânt îngrămădiţi 55 elevi (…) E natural că o astfel de stare a lucrurilor e intolerabilă şi dacă în timpul scurt nu se va afla o soluţie pentru delăturarea acestei stări, voi fi nevoit a cere închiderea scoalelor şi sistarea învăţământului, atât la scoala elementară Nr. 2 cât şi la grădina de copii din Parcul Oraşului
 
4. Oraşul nostru are nevoie necondiţionată de înfiinţarea unui closet public, care să fie aşezat de asupra canalului sanitar, prevăzut cu cel puţin 2-3 locuri şi pissoir, spre a impedeca publicul de a şi depune fecalile pe toate străzile în lipsă de closete publice

5. Rugăm procurarea unei cisterne patente pentru serviciul barometric spre a delătura starea actuală, când fecalităţile sânt cărate în buţi deschise, şi de multeori descheiate pe străzi, răspândind mirosul pestilent in oraş, şi murdărind străzile oraşului.
   
Având toate aceste in consideraţie, vă rog Dle Primar să binevoiţi a prevedea în bugetul anului 1930 sumele necesare pentru delăturarea neajunsurilor mai sus arătate şi inbunătăţirea stării sanitare actuale, ţinând, cel puţin in parte, pas cu cerinţele sanitare şi higienice moderne.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: