Sistem de iluminare cu LED-uri în Gheţarul de la Scărişoara

Sistem de iluminare cu LED-uri în Gheţarul de la Scărişoara

Imagine din timpul instalării noului sistem de iluminat

Gheţarul de la Scărişoara, cel mai mare bloc de gheaţă subterană din lume, beneficiază de o instalaţie nouă de iluminare pe baza unor sisteme cu LED-uri. Instalaţia este rezultatul derulării unui proiect privind conservarea speciilor de lilieci în trei peşteri din Apuseni, derulat de APM Bihor.

În cadrul proiectului vor fi instalate sisteme similare şi în Peşeterile Unguru Mare şi Vadu Crişului din judeţul Bihor.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Agenţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Institutul de Speologie “Emil Racoviţă”, departamentul Cluj Napoca.

„După ce în 2001 a fost refăcută amenajarea şi a fost electrificată şi iluminată peştera Gheţarul Scărişoara, în ultimele zile a beneficiat de înlocuirea iluminării cu sisteme de LED-uri la care în urma cu 11 ani nici nu puteam visa. Astfel, prin noul iluminat, bătrânul Gheţar a căpătat un aspect feeric“, a spus Christian Ciubotărescu, preşedintele asociaţiei speologice Sfinx din Gârda de Sus.

Gheţarul Scărişoara este cel mai important obiectiv turistic „Monument al Naturii“ din Romania şi se afla in Parcul Natural Apuseni.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: