Sentinţă după trei ani de la producerea unui accident mortal pe DN1. Şofer de 28 de ani din Bucureşti, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Sentinţă după trei ani de la producerea unui accident mortal pe DN1. Şofer de 28 de ani din Bucureşti, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Sursa foto: arhivă Adevărul

Judecătoria Aiud a pronunţat prima sentinţă într-un dosar penal rezultat în urma unui accident rutier produs în decembrie 2015 pe DN1, în zona localităţii Unirea. Evenimentul rutier din urmă cu trei ani s-a soldat cu decesul unei persoane, care a murit la spital după şase luni, perioadă în care a fost în comă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şoferul găsit vinovat de producerea accidentului (R. G. A., 28 de ani), din Bucureşti a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 4 ani. Decizia Judecătoriei Aiud a fost contestată de inculpat, dosarul ajungând pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. Partea civilă reprezentată de soţia victimei ar urma să fie despăgubită cu circa 90.000 de lei daune material şi 460.000 de lei daune morale.
 
Potrivit rechizitoriului, la data de 29 decembrie 2015, pe DN nr.1, în afara localităţii Unirea, inculpatul R. G. A., în timp ce conducea un autoturism a pătruns pe contrasens, prin călcarea liniei continue, şi a intrat în coliziune la circa 1,10 metri de axul drumului, cu alt autovehicul, lovind cu partea stângă – faţă a autoturismului, condus regulamentar din sens opus de victim cu o viteză de circa 50 km/h.
 
”Modalitatea în care s-a produs accidentul reiese fără dubiu din coroborarea mijloacelor de probă administrate atât la urmărire penală cât şi în faţa instanţei. Din procesul-verbal de cercetare la faţa locului, schiţa locului accidentului şi planşa fotografică aferentă, rezultă sectorul de drum unde a avut loc accidentul şi urmele materiale rămase după impact, precum şi consecinţa vătămării corporale uşoare a două persoane şi a vătămării corporale grave a conducătorului auto; sensurile de circulaţie erau despărţite prin linie continuă, carosabilul fiind din asfalt, uscat şi fără declivităţi; majoritatea urmelor materiale rămase în urma accidentului rutier se găsesc pe sensul de circulaţie Turda – Aiud; ambele autoturisme implicate în accident au fost avariate. Edificatoare este expertiza tehnică efectuată, ale cărei concluzii, inclusiv cele desprinse din suplimentul de expertiză efectuat la solicitarea inculpatului, precum şi cele rezultate din audierea ca martor a expertului, stabilesc producerea coliziunii pe sensul de mers al victimei, în urma pătrunderii pe contrasens a autoturismului condus de inculpat”, se precizează în motivarea deciziei de la Judecătoriei Aiud, publicată pe portalul rolii.ro. Maşina condusă de victim a fost distrusă în procent de peste 80 la sută.
 
Instanţa a înlăturat două declaraţii date de doi martori, soţia şi un prieten al persoanei care a provocat accidental, pe motiv că acestea sunt subiective. Cei doi au precizat că victim ar fi depăşit în mers un autotren şi din acest motiv ar fi avut loc accidentul. ”Declaraţiile acestora vin în contradicţie cu concluziile suplimentului la raportul de expertiză, care stabileşte că autoturismul inculpatului ar fi intrat în coliziune cu presupusul autocamion, dacă acesta ar fi fost pe sensul de mers al maşinii victimei şi cu declaraţiile martorei ocular (…), care a perceput în mod direct momentul impactului, aflându-se pe locul dreapta faţă în maşina condusă de victimă. Această martoră afirmă că a văzut când autoturismul de culoare albă cu farurile aprinse, a intrat pe contrasens, fără a exista vreun alt autovehicul în faţa acestuia sau în faţa autoturismului condus de victimă în care ea se afla.  În plus, este puţin credibil că un autovehicul care se deplasează cu aprox 50 km/oră se angajează în depăşirea unui tir aşa cum a susţinut inculpatul. Viteza autovehiculului condus de inculpat este stabilită prin expertiza tehnică şi este confirmată de martora C.”, se mai susţine în document. Şoferul găsit vinovat mai trebuie să efectueze muncă în folosul comunităţii şi să plătească cheltuieli de judecată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările