Sentinţă: Contract de asociere pentru cumpărarea Albalact, valabil după 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Albalact din localitatea Oiejdea
Sediul Albalact din localitatea Oiejdea

Sentinţă definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un proces civil privind un contract de asociere din 1999 referitor la compania Albalact SA. Părţile în proces au fost Petru Ciurtin, acţionar important al companiei, şi Leontin Petre Gavril, acţionar minoritar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că documentul încheiat între cei doi în urmă cu aproape 13 ani este valabil. Instanţa supremă a respins recursurile celor două părţi şi a menţinut prima sentinţă pronunţată de Tribunalul Alba, la începutul anului 2011. Decizia ÎCCJ a fost luată miercuri, 4 aprilie 2012. Procesul a fost iniţiat de Petru Ciurtin care a solicitat instanţei să constate nulitatea contractului de asociere dintre reclamant şi Leontin Petre Gavril.

Contract de asociere contestat

Leontin Petre Gavril este proprietarul societăţii Unirea Universal SA Alba Iulia, care administrează magazinul „Unirea“, iar Petru Ciurtin este acţionarul cel mai important al societăţii Albalact, cu 31,7 la sută din acţiuni. Ciurtin deţine împreună cu fiul său Raul, directorul general al companiei, şi soţia Lorena un pachet de aproape 47 la sută din acţiunile companiei. La rândul său, Leontin deţine aproximativ 1 la sută din acţiunile Albalact.

Leontin Petre Gavril şi Petru Ciurtin s-au înţeles în prima parte a anul 1999 să participe împreună la cumpărarea firmelor Unirea Universal şi Albalact. În acest sens, cei doi au încheiat un contract de asociere în 12 mai 1999. Ulterior, fiecare dintre aceştia a devenit proprietarul uneia dintre cele două firme. Contractul a fost invocat de Leontin Petre Gavril în decembrie 2009 când a transmis o notificare Bursei de Valori prin care a solicitat anularea oricăror intenţii privind vânzarea Albalact de către familia Ciurtin. La vremea respectivă existau negocieri privind vânzarea societăţii unei companii multinaţionale din vestul Europei.

Notificarea a blocat orice negociere. Ulterior, Petru Ciurtin a formulat o acţiune prin care a solicitat intanţei de judecată să constate nulitatea respectivului contract. Acesta susţine că documentul a devenit nul de drept pentru că nu a plătit suma care îi revenea prin contract (1,48 miliarde de lei vechi) până la data de 24 mai 1999.

Voinţă de asociere pe termen lung

Leontin Petre Gavril a cerut judecătorului să constate valabilitatea contractului pe motiv că a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată. „Părţile au stipulat voinţa de a se asocia pe termen lung, dovadă fiind şi clauzele contractuale privind cumpărarea restului de acţiuni. Reclamantul (Petru Ciurtin – n. r.) şi-a îndeplinit obligaţia de plată din actul adiţional, în 25 mai 1999. Astfel nu a operat sancţiunea nulităţii de drept a contractului, motiv pentru care acţiunea formulată se impune a fi respinsă“, a precizat judecătorul în motivarea sentinţei.

Faptul că acest contract din anul 1999 este valabil şi în prezent nu are niciun fel de repercursiuni asupra acţionariatului companiei Albalact. Pentru a lămuri şi restul clauzelor şi înţelegerilor dintre cele două părţi este nevoie de alte acţiuni în justiţie.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia:Respinge apelurile declarate de reclamantul – pârât reconvenţional Ciurtin Petru şi pârâtul – reclamant reconvenţional Leontin Petre Gavril împotriva sentinţei comerciale nr. 10/COM/2011 pronunţată de Tribunalul Alba – Secţia Comercială şi Contencios Administrativ în dosarul nr. 8792/107/2010.“

Decizia de la Înalta Curte de Casaţie: „Respinge ca nefondate recursurile declarate de reclamantul CIURTIN PETRU şi de pârâtul LEONTIN PETRE GAVRIL împotriva deciziei comerciale nr.45/2011 din 18 mai 2011 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia comercială. Irevocabilă“

Compania Albalact este în prezent între primii cinci jucători de pe piaţa naţională a lactatelor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite