Senatorul PSD ales rector pentru al treilea mandat. Între timp, negociază cu PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Daniel Breaz a fost ales pentru al treilea mandat în funcţia de rector al Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Procesul electoral s-a desfăşurat miercuri, 26 februarie 2020. Daniel Breaz a fost singurul candidat şi a primit 119 voturi, dintr-un total de 141 exprimate. 18 voturi au fost anulate şi 4 au fost albe. 

Pe lista electorală au fost trecute 165 de persoane: 153 de cadre didactice şi cercetători şi 12 studenţi.  Daniel Breaz a fost ministru al Culturii în Guvernul Viorica Dăncilă. 

Daniel Breaz conduce Universitatea din anul 2012, el urmând să obţină ce de-al treilea mandat de rector. În mod normal legea nu ar fi permis să mai candideze, dar a fost modificată în Parlament prin introducerea posibilităţii ca o candidatură să fie permisă dacă al doilea mandat de rector nu a fost complet. Breaz s-a suspendat din funcţie în perioada cât a fost ministru al Culturii în guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă şi, prin urmare, beneficiază de prevederea care îi permită să candideze la al treilea mandat.

Ulterior, parlamentarii PSD au mers mai departe cu modificarea legislaţiei. Rectorii ar putea rămâne în fruntea universităţilor câte mandate doresc, datorită unei modificări făcute de Senat asupra Legii Educaţiei, la începutul lunii februarie. 

Mai exact Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o modificare prin care a fost eliminată limita de ”două mandate complete” pentru rectori. Unul dintre beneficiarii de pe urma modificării din Senat este şi Daniel Breaz. Legea a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dar există posibilitatea de a fi întoarsă în Parlament pentru reexaminare.

Recent, surse liberale au precizat că senatorul şi-a negociat cu PNL intrarea în acest partid. Daniel Breaz ar fi condiţionat intrarea în PNL de acordarea locului I pe listele pentru Senat în judeţul Alba, sau a locului al doilea pe listele de la Camera Deputaţilor. Reprezentanţii PNL Alba au respins solicitările senatorului astfel încât ”afacerea” s-a amânat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite