Secţia de Ortopedie a Spitalului din Alba Iulia a devenit centru regional. Peste 1.500 de operaţii într-un singur an

Secţia de Ortopedie a Spitalului din Alba Iulia a devenit centru regional. Peste 1.500 de operaţii într-un singur an

Secţia a devenit un centru ortopedic regional

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia susţin că Secţia de Ortopedie-Traumatologie a devenit un puternic centru ortopedic, cu peste 1.500 de intervenţii chirurgicale efectuate în anul 2019, la pacienţi din mai multe judeţe ale ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă, medicii secţiei au urmat, de-a lungul timpului, cursuri de specializare la clinici din Bruxelles, Londra, Budapesta, Bordeaux sau Hamburg.  O treime din totalul intervenţiilor chirurgicale efectuate în cadrul secţiei sunt artroplastiile (montarea de proteze de şold, genunchi sau umăr, operaţii de revizie şi intervenţii pentru fracturi periprotetice), cu ajutorul cărora pacienţilor le-a fost redată mobilitatea articulaţiilor.
 
Programul Naţional de Ortopedie, de unde se obţin fondurile pentru proteze de şold, genunchi sau umăr, funcţionează foarte eficient şi transparent la SJU Alba Iulia. Astfel, fondurile alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru acest program, aproape s-au dublat în 2019 faţă de anul precedent, ceea ce a dus la creşterea numărului de artroplastii şi, automat, la reducerea timpului de aşteptare a pacientului.
 
În România, există puţine spitale – între care se numără şi SJU Alba Iulia – în care se efectuează artroplastii totale de umăr. Anul trecut şi în ianuarie 2020 au fost efectuate 8 intervenţii chirurgicale de protezare totală a umărului, cu rezultate foarte bune.
 
Intervenţii chirurgicale artroscopice
Din 2018, la SJU Alba Iulia este abordată chirurgia artroscopică, tehnică revoluţionară minim invazivă, folosită pentru a trata şi examina leziunile din interiorul articulaţiilor. În urmă cu 2 ani, ca urmare a unei finanţări de la Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află spitalul, a fost achiziţionat un artroscop ultraperformant, cu care au fost tratate artroscopic leziuni degenerative sau traumatisme. Pacienţii s-au prezentat la spital cu luxaţii recidivante de umăr, instabilitate de genunchi, ligamentoplastii, menisc, leziuni de cartilaj etc. În total în 2019, au fost efectuate peste 120 de operaţii artroscopice, la umăr şi genunchi.
 
”Toţi pacienţii, cu diverse fracturi, pot fi trataţi chirurgical la standarde înalte. Blocul operator al secţiei a fost dotat cu aparatură modernă, între care aparat Roentgen (Rx) mobil, lămpi sciatice performante, mese de operaţie multifuncţionale, care se pot modifica pentru fiecare operaţie. De asemenea, blocul operator dispune de cele mai noi tipuri de materiale de osteosinteză (tije centromedulare blocate din titan, tije gama, plăci blocate etc. pentru fiecare os şi pentru fiecare fractură). Spre exemplu, anul precedent, au fost efectuate peste 500 de intervenţii chirurgicale sub control Rx-TV (aparat Roentgen), cu focar închis, minim invazive. De asemenea, riscurile de infecţii postoperatorii şi intraspitaliceşti sunt foarte reduse datorită condiţiilor de asepsie si antisepsie foarte stricte din blocul operator ortopedie şi din saloanele secţiei”, se precizează în comunciatul SJU Alba Iulia.
 
Cazuri importante care pot fi tratate: Coxartroza avansată primară sau secundară; Gonartroza avansată; Artroza umărului; Necroza aseptică de cap femural; Deformări dobândite ale piciorului; Luxaţia recidivantă a rotulei; Luxaţia recidivantă a umărului; Tumori osoase benigne (osteocondromul, osteomul osteoid etc.); Tumori osoase maligne (osteosarcomul) la care biopsia osoasă este obligatorie; Traumatisme ale membrului superior – diverse fracturi, luxaţii sau entorse la nivelul etajelor membrului superior (umăr, braţ, cot, antebraţ, radio-carp, mână) Traumatisme ale membrului inferior – o varietate de fracturi, luxaţii şi entorse la nivelul segmentelor membrului inferior (şold, coapsă, genunchi, gambă, gleznă, picior).
 
Astfel de intervenţii nu ar fi fost posibile dacă medicii secţiei nu ar fi urmat numeroase cursuri de artroscopie şi artroplastie, la clinici din ţară şi străinătate. Astăzi, în cadrul secţiei, se pot rezolva peste 95% dintre cazurile patologiei osteoarticulare. Secţia de Ortopedie şi Traumatologie dispune de 15 saloane, cu 35 de paturi. Aceasta urmează să beneficieze de reparaţii capitale.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările