Scriitorul Ion Mărgineanu are un arbore de cafea, erou de roman

Personajul aparte îşi trăieşte seva existenţială în scara blocului unde își are domiciliul scriitorul albaiulian. În data de 13 mai 1997, arborele de cafea a dat un număr de 213 boabe, cea mai consistentă producţie

Ştiri pe aceeaşi temă

Membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Alba-Hunedoara, Ion Mărgineanu are de două decenii un amic aparte, necuvântător și fără posibilități de deplasare, care îşi trăiește seva existențială în scara blocului unde își are domiciliul scriitorul albaiulian.

Ion Mărgineanu a publicat anul trecut cartea „Teama dintre două inimi“, volum în care arborele de cafea este erou. Rolul pe care îl joacă în roman arbustul cu pricina este unul de cuceritor. „Arborele de cafea susține lumina spre cer, înghesuit de admirația unor flori mai tinere, dintre care unele îl vor mire, l-ar dori logodnic“, a precizat scriitorul albaiulian.

Îl îngrijeşte de 20 de ani

În urmă cu 20 de ani, „domn' poet“, cum îi zic amicii reputatului scriitor Ion Mărgineanu, a găsit pe stradă o boabă de cafea. „Era pufoasă, nu avea crustă. Am luat-o și am pus-o în pământ, într-un ghiveci“, își amintește omul de litere. Nu prea credea că boaba de cafea avea să prindă viață, dar a încercat și mare i-a fost surpriza să vadă că din ghiveci răsare un timid nucleu verde, care s-a transformat în timp într-un arbore de cafea cu pretenții de vedetă în holul scării de bloc unde scriitorul i-a impus domiciliu stabil, alături de alte plante ornamentale.

Convins că deține unicul arbore de cafea din Alba Iulia și chiar din întreg județul, scriitorul îl îngrijește cu atenție, îi acordă de fiecare dată prioritate în rândul celorlalte flori pe care le are. Recent i-a tăiat arborelui din înălțime, avee cam 1,70 metri, pentru că ajungea la plafon și își pierdea verticalitatea.

Recoltă de 213 boabe de cafea

Poetul  urmărește permanent arborele cu pricina. Îi numără anual boabele apărute la ceas de recoltă și spune că în 13 mai 1997 amicul său de cafea a dat cea mai consistentă producție, adică 213 boabe, pe care le-a împărțit cu dărnicie vecinilor. „Virilitatea arborelui meu de cafea o las de fiecare dată meniu tăcerii și gustului vecinilor. Eu nu consum cafea“, afirmă scriitorul.

Arborele de cafea este originar din zona tropicală a Africii, Madagascar și insulele Oceanului Indian, unde poate atinge înălțimi de până la 6 metri, dar ca plantă de interior nu depășește 2,5 metri lungime. Frunzele au forma ascuțită, ovală, cu marginea ondulată. Înflorește vara, iar florile sunt albe și au formă stelată. Din flori apar fructele, așa-numitele bace, care conțin de regulă două boabe de cafea.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările