Schimbare de director la Cupru Min Abrud, cea mai profitabilă companie de stat din Alba. Câştigă peste 20.000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Chindriş a preluat funcţia de director general interimar
Gheorghe Chindriş a preluat funcţia de director general interimar

Cea mai profitabilă companie de stat din Alba, SC Cupru Min SA Abrud, are un director general interimar după demisia din funcţie a lui Nicolae Turdea. Noul şef al exploatării miniere este directorul tehnic, Gheorghe Chindriş.

Consiliul de administraţie al S.C. Cupru Min S.A., reunit luni pentru prima dată după ce directorul general Nicolae Turdean şi-a anunţat demisia, a decis ca interimatul la conducerea companiei să fie asigurat de Gheorghe Chindriş, membru în C.A. şi director tehnic.

De partea economică a fost desemnat să se ocupe Eugen Colda, fost director economic şi contabil şef al S.C. Cupru Min S.A. În mod surprinzător, Nicolae Turdean, directorul general al Cupru Min Abrud, societatea care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, şi-a înaintat demisia din funcţia care îi asigura în jur de 20.000 de lei lunar.

Şi asta cu toate că în 2017 compania a raportat o producţie record. Turdean a motivat că are alte proiecte şi a invocat şi vârsta. El are 65 de ani şi mandatul în fruntea societăţii cu capital majoritar de stat, printre puţinele companii de stat profitabile, i-ar fi expirat peste 3 ani. Postul de director va fi scos la concurs în următoarele luni. Compania Cupru Min SA a anunţat recent că 2017 a fost anul unor creşteri importante. Veniturile totale ale companiei au crescut cu 35,8% faţă de 2016, iar capitalurile proprii cu peste 55%.

Veniturile din exploatare/angajat au crescut cu 34%. ”Prin raportare la anul 2016, în 2017 volumul de descopertă realizat în cariera de la Roşia Poieni a fost de 137%, ceea ce înseamnă o masă minieră de 1,725,000 de tone. Realizările la descoperta de investiţie au fost chiar mai mari, reprezentând 146,7% din volumul anului 2016. S-au pus astfel bazele creşterii producţiei şi în 2018. Remarcabilă este creşterea de productivitate: din cele 38,300 de tone de concentrat de cupru s-au obţinut 8010 tone de cupru pur, faţă de 7,800 în 2016, la un volum de 37,846 de tone de concentrat. Este pentru prima dată în istoria societăţii când e depăşită cota de 8000 de tone de cupru”, potrivit companiei.

Reprezentanţii acesteia anunţă că în 2018 Cupru Min va lansa a doua etapă de investiţii urmărind modernizarea Secţiei de flotaţie din Uzina de preparare. Tot în 2018 societatea va finaliza construcţia Staţiei de neutralizare a apelor acide, importantă investiţie în protecţia mediului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite