Scandalul panourilor electorale de la Alba Iulia: DNA a clasat o acuzaţie şi a trimis cauza înapoi la Parchetul de pe lângă Judecătorie

Scandalul panourilor electorale de la Alba Iulia: DNA a clasat o acuzaţie şi a trimis cauza înapoi la Parchetul de pe lângă Judecătorie

Panourile şi afişele au fost îndepărtate de pe domeniul public din Alba Iulia

Telenovela scandalului privind panourile electorale de la Alba Iulia continuă. DNA a clasat una dintre fapte şi a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Agerpres, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Alba a dispus o soluţie de clasare, respectiv una de declinare a competenţei în ceea ce priveşte plângerea formulată de Uniunea Salvaţi România (USR).

Reprezentanţii acestui partid au reclamat faptul că viceprimarul cu atribuţii de primar, Vociu Paul, candidat PNL, ar fi folosit bani publici pentru realizarea unor afişe montate pe panouri de informare publicitare stradală, "intuitiv asociate" candidatului liberal la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia.
 
Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, DNA a dispus o soluţie de clasare în ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, respectiv de declinare a competenţei cu privire la săvârşirea infracţiunii de delapidare. La rândul său, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba să efectueze cercetări cu privire la această posibilă infracţiune. Anterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a declinat în favoarea DNA competenţa de soluţionare a cauzei privind o plângere formulată de USR.

Infracţiunea pentru care s-a dispus clasarea se referă la fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
 
În Ordonanţa de declinare a competenţei către DNA se menţiona că, în urma plângerii formulate de USR, "organul de cercetare penală s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de delapidare prev. de art.295 Cod Penal, constând în aceea că, pe domeniul public al oraşului Alba Iulia, au apărut panouri în care au fost expuse diferite afişe cu proiecte realizate realizate de către Primărie sau proiecte pe care aceeaşi instituţie intenţionează să le realizeze în perioada următoare, iar pe fiecare dintre afişele respective apare sigla municipiului şi, de asemenea, este scrisă sintagma #Creştem Alba Iulia, aceeaşi sintagmă care apare pe materiale de publicitate electorală care aparţin candidatului la funcţia de primar al municipiului şi care, în prezent, ocupă funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar, Voicu Paul".
 
Analizând sesizarea, s-a constatat că ”fapta ar putea întruni” elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, deoarece Voicu Paul are o funcţie de conducere într-un partid politic - preşedinte al filialei Alba a PNL. Cu privire la acest aspect, DNA a dat însă o soluţie de clasare.
 
Viceprimarul cu atribuţii de primar, Voicu Paul, a susţinut joi că nu ar fi vorba de bani publici, ci de o sponsorizare. ”Nu e vorba de niciun leu cheltuit din banii publici, ci de o sponsorizare din partea unor companii care au înţeles, (...), că oraşul poate fi ajutat să crească în nenumărate feluri, inclusiv printr-o campanie de informare”, a declarat Voicu Paul, candidat la Primăria Alba Iulia.
 
La începutul săptămânii trecute, Primăria Alba Iulia a fost obligată să îndepărteze o serie de afişe montate pe panouri de informare publicitare stradală, ca urmare a unor hotărâri dispuse de Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) nr. 1 Alba Iulia şi Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 1 Alba. Astfel, în 14 septembrie, BEC nr. 1 Alba a respins contestaţia depusă de PNL şi Municipiul Alba Iulia împotriva unei decizii adoptate anterior de către BEC nr. 1 Alba Iulia, care a admis o sesizare formulată de USR-PLUS, în care se susţinea că respectivele materiale sunt "intuitiv asociate" candidatului liberal la funcţia de primar, Voicu Paul, fiind campanie "mascată" pentru acesta.
 
USR-PLUS a arătat, printre altele, că sintagma #CreştemAlbaIulia apare şi pe materialele publicitare ale candidatului PNL, în prezent viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia. Reprezentanţii USR -PLUS au opinat că astfel sunt ”încălcate” regulile de desfăşurare a campaniei electorale.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările