Scandal în PSD Alba. Primarul comunei Ciugud, cu investiţii de 16 milioane de euro din fonduri europene, a fost exclus din partid

Scandal în PSD Alba. Primarul comunei Ciugud, cu investiţii de 16 milioane de euro din fonduri europene, a fost exclus din partid

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud din Alba, a fost exclus din PSD

Cel mai performant primar de comună din Alba şi unul dintre cei mai buni din ţară a fost exclus din PSD. Decizia a fost luată vineri seara de comitetul executiv al PSD Alba. Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, s-a remarcat în ultimii ani prin performanţa de a accesa peste 20 de milioane de euro din fonduri europene pentru comuna sa şi alte două din apropiere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe lângă primarul Gheorghe Damian, comitetul executiv al PSD Alba a mai luat decizia excluderii din partid a consilierului judeţean Ioan Florea, care, astfel, îşi va pierde mandatul. Acuzaţia oficială adusă celor doi reprezentanţi ai partidului este aceea de ”trădare”. La un pas de excludere a fost şi rectorul Universităţii din Alba Iulia, senatorul PSD Daniel Breaz, acesta fiind doar ”atenţionat”.

Un comunicat scurt, sec fără explicaţii suplimentare a fost postat pe pagina de facebook a PSD Alba:  ”Astăzi, 13.01.2017 a avut loc sedinţa Comitetului Executiv Judeţean al PSD Alba, iar în urma unei analize aprofundate a modului cum s-a desfăşurat campania electorală pentru Alegerile Parlamentare 2016 cât şi a rezultatelor obţinute de Organizaţia Judeţeană s-au luat următoarele decizii: excluderea din partid a domnului Gheorghe Damian vicepreşedinte PSD Alba şi a domnului Ioan Florea, consilier judeţean PSD.

Primarul Gheorghe Damian a declarat că nu a participat la şedinţă şi că a fost sunat de către colegi de partid care i-au transmis că a fost exclus din partid. ”Nu cunosc niciun motiv. Nu am avut vreo discuţie în acest sens. O sa contest şi o sa rămân fidel valorilor acestui partid”, a spus primarul Gheorghe Damian. Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, nu a dorit să comenteze şi să ofere detalii cu privire la motivele excluderii acestora. ”Sunt mai multe aspecte şi nu vreau să intru în detalii. A fost o decizie luată cu majoritate covârşitoare”, a spus acesta.
 
Damian s-a remarcat în ultimii ani ca cel mai performant primar de comună din Alba şi unul dintre cei mai buni din România în domeniul accesării de fonduri europene. Acesta a reuşit să obţină suma de 16 milioane de euro pentru Ciugud, plus alte 4 milioane de euro pentru două comune învecinate cu care s-a asociat. 

Principalele acuzaţii aduse în special lui Gheorghe Damian ţin de faptul că nu ar fi susţinut în mod echitabil toţi candidaţii. Mai precis este vorba despre Ioan Dîrzu, candidat pe primul lor pe Camera Deputaţilor care a luat mai puţine voturi decât candidatul la Senat, Daniel Breaz, acest lucru ducând la pierderea celui de-al doilea loc de deputat de către PSD. Practic, conducerea PSD Alba ar fi considerat că Damian a obţinut intenţionat mai puţine voturi pentru lista la Camera Deputaţilor decât pentru cea la Senat. Situaţia a fost, însă, similară în multe alte localităţi ale judeţului. PSD Alba ar mai fi avut nevoie de mai mult de 2.000 de voturi pentru a obţine direct cel de-al doilea mandat de deputat, voturi care nu aveau cum să fie luate doar de la Ciugud.
 

”Recordurile” din comuna Ciugud

 
Comuna Ciugud deţine câteva recorduri greu de egalat: prima din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, internet wireless şi iluminat public asigurat din viteza vântului. Tot aici se află în construcţie un teren de golf şi se fac planuri pentru o sală polivalentă. Ciugudul are şase sate (Drîmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud) şi un spor natural pozitiv al populaţiei, fiind din acest punct de vedere printre cele două comune din Alba care au înregistrat creşteri ale numărului locuitorilor. În cele şase sate locuiesc aproximativ 3.200 de locuitori. Oamenii muncesc terenurile agricole proprii sau merg la serviciu în Alba Iulia şi Sebeş. 
 
În ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă accentuată de transfer a tinerilor din oraşul Alba Iulia spre Ciugud, unde cumpără proprietăţi imobiliare. Cartiere întregi sunt locuite în prezent de persoane care în trecut au avut domiciliul în reşedinţa judeţului, dar care au preferat liniştea şi confortul oferit de viaţa în mediul rural. Performanţele acestuia au fost apreciate în trecut inclusiv de Dacian Cioloş. Acesta a vizitat de două ori comuna Ciugud, atât din poziţia de comisar european cât şi din cea de premier al României. Cioloş a lansat aici pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.
 
Gheorghe Damian a candidat pe lista PSD Alba pentru Camera Deputaţilor de pe poziţia a treia. Deşi PSD a obţinut un scor electoral apropiat de PNL, a trimis în parlament un singur deputat, comparativ cu patru liberali. Şi acesta a fost un motiv care a declanşat nemulţumiri în partid, punându-se chiar problema schimbării preşedintelui Ioan Dîrzu din funcţie.
 
Ioan Florea este consilier judeţean de mai multe mandate şi a fost în trecut vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Relaţiile acestuia cu Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, s-au răcit în ultima perioadă, Florea fiind trecut pe ”line moartă” după alegerile locale din iunie 2016.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările