Satul cu 1,5 milioane de fire de trandafir. Superba afacere a unor ţărani din Alba pornită cu banii de pe „ordonanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câmp de trandafiri în satul Ciumbrud din Alba
Câmp de trandafiri în satul Ciumbrud din Alba

Un sat din judeţul Alba înfloreşte la propriu în fiecare an. La Cimbrud se cultivă peste 100 de soiuri de trandafiri, aproape fiecare casă având propria plantaţie de pe care obţine un venit important. În fiecare an, satul cu 1.000 de locuitori produce peste 1,5 milioane de fire de trandafir.

Aproape toţi locuitorii din Cimbrud, un sat aflat la 30 de kilometri de Alba Iulia, se ocupă cu creşterea trandafirilor. Florile dar şi dulceţirile şi siropurile făcute din petalele trandafirilor, se vând inclusiv în Polonia, Ungaria şi Italia. Plantaţiile de trandafirii colorează vara dealurile în zeci de culori şi împrăştie până departe parfumul delicatelor flori. Sunt grădini în care cresc peste 45 de soiuri de trandafiri pe un singur hectar. Anual de la Ciumbrud pleacă peste 1,5 milioane de fire de trandafiri să înfrumuseţeze parcurile şi curţile clienţilor. La sfârşitul lunii iunie localnicii organizează în fiecare an şi o sărbătoare a trandafirului denumită Ziua Rozelor. De asemenea, au înfiinţat asociaţia „Amicii Rozelor“, care le reprezintă şi le susţine interesele. 

CAPITALA NEOFICIALĂ A TRANDAFIRILOR

Locuitorii din Ciumbrud trăiesc în prezent din această activitate, care s-a dezvoltat după 1990. Întreprinzătorii şi-au făcut firme sau asociaţii familiale. Toţi au contribuit la renumele naţional al satului, drept capitală neoficială a trandafirilor. Andrei Molnar a fost primul locuitor din Ciumbrud care a plecat la muncă în Ungaria, împreună cu fratele său, la altoit de trandafiri. Se întâmpla la începutul anilor 1990. Ulterior, la întoarcerea în ţară a reuşit să înfiinţeze o cultură proprie ajungând în prezent la peste 80.000 de butaşi de trandafiri pe care îi vinde în special în marile hipermarketuri din ţară.

trandafiri ciumbrud

Studenţi din Cluj în vizită pe câmpurile de trandafiri din Ciumbrud

„Nu pot spune că este o meserie uşoară, dar este mulţumitoare la venituri. Tatăl meu a fost grădinar aici la Liceul Tehnologic Agricol din Ciumbrud şi înainte de 1989 cultiva şi acasă aproape 3.000 de trandafiri. Eu, în urmă cu zece ani, am pornit la drum cu 5.000 de trandafiri, iar în prezent produc în jur de 80.000 de trandafiri“, spune Andrei Molnar.

PROFIT DE ZECI DE MII DE EURO ANUAL

Cimbrudul a avut dintodeauna o faimă în materie de altoiuri. Emeric Bakk duce mai departe tradiţia din familie, cea de altoitor: „Primăvara ne trezeam cu oamenii în curte. Unii vroiau altoi de viţă, alţii trandafiri, pomi fructiferi. Aşa am ajuns să fim cunoscuţi în ţară“. Chiar dacă familia sa avea tradiţie în viticultură, după 1989 şi-a extins gama de puieţi la pomi fructiferi şi trandafiri. A început cu 5.000 de butaşi de trandafiri. 

Întreprinzătorul susţine că cea mai bună reţetă de succes într-o astfel de afacere este organizarea unei asociaţii familiale. „Trandafirii sunt eleganţi, înfloresc de mai multe ori în timpul anului, decât alte flori, au parfum diferit, sunt mult mai atrăgători, iar în opinia mea trandafirul este regina plantelor. Pepiniera mea are o producţie bună. Cantitativ, produc peste 120.000 de trandafiri. La început m-am ocupat de pomi şi viţă de vie, dar în ultimii ani de când mă ocup de trandafiri, profitul a crescut anual la câteva zeci de mii de euro. M-am adaptat şi la piaţă şi am început să cultiv şi trandafiri la ghiveci, care se vând foarte bine în supermarketuri“, afirmă Emeric Bakk.

trandafiri ciumbrud

Familia Bakk produce peste 120.000 de fire de trandafir

„Pretenţios“ şi „scump“ sunt termenii folosiţi de producători când vine vorba de cultivarea trandafirilor „Este importantă munca de prevenţie. Dacă ajung să se îmbolnăvească, e mai greu să-i aduci la liman. Cele mai multe cheltuieli se duc pe manoperă, este multă muncă manuală, care costă; pe tratamente fito-sanitare, tot mai scumpe de la un an la altul; pe combustibilil care ne omoară. Portaltoiul îl importăm din Olanda şi Ungaria. Într-un hectar intră cam 80.000 de bucăţi“, susţine Emerich Bakk. 

AFACEREA PORNITĂ CU BANII DE PE „ORDONANŢĂ“

Un alt mare cultivator de trandafiri la Ciumbrud este Iuliu Csiki. „Aventura cu trandafiri a început în momentul în care am primit banii de «ordonanţă», de la fabrica la care lucram. Am mai pus şi ce am câştigat la muncă în străinătate, tot la altoit. I-am investit în portaltoi de trandafiri. Am început cu 5.000, apoi cu 10.000. Acum, produc peste un hectar de trandafiri, undeva la 150.000 de fire“, spune Csiki. A apelat şi la fonduri europene în valoare de 25.000 de euro, din care şi-a cumpărat utilaje agricole, care să-i uşureze munca. 

Afacerea a fost pornită prin anii comunismului de tatăl său, pe care-l chema tot Iuliu. A învăţat atunci, în grădina casei, nu numia să altoiască, ci şi tot alfabetul cultivării butaşilor de trandafiri şi viţă de vie. „În grădina casei a fost prima şcoală. Produceam atunci în jur de 2.000 – 3.000 de butaşi. Cultivam la început o suprafaţă de 30 de ari de teren şi acum am ajuns la peste 10 hectare“, spune cultivatorul din Ciumbrud. De la 15 soiuri la început, familia Csiki are acum peste 70. 

trandafiri ciumbrud

Familia Csiki cultivă mai mult de 70 de soiuri de trandafir

„Este o afacere rentabilă. Noi suntem generaţia a III-a, iar copiii noştri vor fi generaţia a IV-a care se ocupă de astfel de cultură. A fost un pic mai greu să cucerim piaţa. Avem produse de calitate şi cu un marketing bine gândit am reuşit să răzbatem, să ne dezvoltăm. Am investit în ultimii ani 20.000 de euro în utilaje de plantat, arat şi scos plantele şi alte zeci de mii de euro într-o hală. Producţia de trandafiri şi pomi fructiferi dintr-un an ajunge în întreaga ţară, iar unele dintre soiurile de trandafiri sunt exportate în ţări ca Polonia şi Italia. În Polonia am reuşit să vindem 80.000 de trandafiri, iar în Italia alţi 15.000“, susţine Iuliu Csiki. Culturile de trandafiri ale familiei au fost vizitate în vara acestui an inclusiv de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca.

trandafiri ciumbrud

Pentru producătorii de trandafiri, nu producţia este grea, ci vânzarea. Intrarea pe piaţa naţională şi internaţională a fost problema cu care s-au luptat cel mai mult. „A fost greu de găsit clienţi, însă acum butaşii noştri merg inclusiv la export. Am început să colaborăm cu grădinile botanice, cărora le furnizam ori de câte ori este nevoie butaşii pentru trandafiri, de diferite soiuri. Mergem la expoziţii de specialitate. Cred că am fost să ne prezentăm produsele cam în toate regiunile istorice ale României, în peste 30 de capitale de judeţ“, afirmă Viorica Csiki, soţia lui Iuliu Ştefan, implicată şi ea în afacarea familiei. 

Costurile unei plantaţii de trandafiri 

Agricultorul care vrea să înfiinţeze o plantaţie de trandafiri are nevoie de bani pentru lucrările de pregătire a terenului şi pentru achiziţia butaşilor de trandafiri. Lucrările de pregătire a terenului includ: desfundare, uniformizare, mărunţirea solului, fertilizarea organică (cu gunoi) şi cea chimică cu superfosfat concentrat (25g/mp), sare potasică (15 g/mp), azotat de amoniu (20 g/mp). La acest capitol costurile diferă în funcţie de calitatea terenului. Pentru o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi trebuie achiziţionaţi aproximativ 5.000 de butaşi, peţul acestora fiind de 3 lei pe bucată. Costurile anuale de întreţinere se ridica la alţi 7 - 8.000 de lei. În total, pentru primul an finanţarea ridicându-se undeva la 5.000 de euro, pentru o plantaţie de 5.000 de metri pătraţi.

trandafiri ciumbrud

După primul an, un butaş de trandafiri face în jur de 2-3 flori. Prin urmare, agricultorul va obţine în medie 10.000 - 15.000 de flori. Firul de trandafir se vinde cu un leu, dacă faci livrări către marii comerciaţi, deci obţii un venit de 10.000- 15.000 de lei (2.500 – 3.500 de euro). Profitul va creşte gradual pe măsură ce plantele se dezvoltă şi începând cu al treilea an cultura va produce la capacitate maximă. Profitul estimat pentru o plantaţie de trandafiri este de peste 25% din costurile de întreţinere.

Citiţi şi:

Ce semnificaţie are culoarea ochilor şi cum influenţează personalitatea umană. Cât de rari sunt ochii verzi la nivel globala

„Indiana Jones“ de Transilvania: aventurile incredibile ale exploratorului Franz Binder în triburile de canibali din Africa  

Afacerea generoasă a unui IT-ist român din SUA: o companie la care lucrează de acasă doar persoane cu dizabilităţi  

Şcoala dintr-un sat din Alba care mai are doar 9 elevi. Trei profesori pregătesc un singur copil pentru Evaluarea Naţională  

Designer vestimentar român ajuns vedetă în America de Nord. Îmbracă actriţe, supermodele şi pe soţia premierului Canadei  

Singurătatea şi sărăcia bunicilor uitaţi de lume în Apuseni: „Am îmbătrânit. Nu ştiu ce-o să fac la iarnă...“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite