„Săgeata“ unor escroci care înşelau prin metoda „premiul“, condamnată la închisoare. Cum procedau infractorii pentru a stoarce bani de la victime

„Săgeata“ unor escroci care înşelau prin metoda „premiul“, condamnată la închisoare. Cum procedau infractorii pentru a stoarce bani de la victime

Femeia inşelată a plătit 8.000 de lei escrocilor

O femeie în vârstă de 40 de ani din Bucureşti a fost condamnată de Judecătoria Cîmpeni la 9 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înşelăciune. Infracţiunea a avut loc în 2014, dar prima decizie a fost pronunţată după aproape 5 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sandu Daniela Georgeta a fost ”săgeata” unor escroci care au reuşit să înşele o femeie din oraşul Baia de Arieş prin metoda ”premiul”. ”Săgeata” este persoana folosită la încasarea banilor plătiţi de către victimele infracţiunilor de înşelăciune.
 
Infracţiunea a avut loc în ianuarie 2014. Persoane necunoscute, de sex masculin după voce, au contactat-o telefonic pe persoana vătămată domiciliată în Baia de Arieş şi sub pretextul câştigării unui premiu de 9.500 euro din partea companiei Romtelecom au determinat-o să transfere prin intermediul serviciului Western Union suma de 8.000 lei, reprezentând diferite taxe ocazionate în vederea  câştigării premiului respectiv. Pentru a fi cât mai credibili aceştia i-au comunicat că predarea premiului se va face în prezenţa unui notar şi a unui avocat, sens în care  au menţionat numele unui notar cunoscut din oraşul Cîmpeni, iar când persoana vătămată a menţionat numele unui avocat din Baia de Arieş aceştia au precizat că nu este bun.  
 
Pentru a fi mai credibili şi a câştiga încrederea femeii, unul din autorii necunoscuţi s-a dat drept notarul menţionat la telefon şi i-a comunicat că se va ocupa de întocmirea documentaţiei necesare pentru remiterea premiului. Pentru a spori încrederea victimei autorii necunoscuţi i-au spus persoanei vătămate că în continuare o altă persoană, care este de la poliţie, se va ocupa de supravegherea procedurii. Acea persoană a cerut numărul de telefon mobil al persoanei vătămate, care i l-a comunicat, fiind sunată de pe un număr privat (ascuns) pe telefonul mobil şi i s-a comunicat că nu are voie să spună nimic nici unei persoane şi că este nevoie de confidenţialitate. Victimei i s-a cerut să nu închidă telefonul astfel că, începând de la momentul de când a plecat de acasă a fost permanent în contact telefonic pe mobil. Ulterior i s-a cerut să depună prin serviciul Western Union suma de 8000 de lei, victima fiind nevoită să se împrumute pentru o parte din bani.
 
În continuare, femeia s-a deplasat la oficiul poştal din Baia de Arieş pentru a trimite banii indicându-i-se prima dată o persoană de sex masculin pentru ca apoi să fie contactată şi să i se indice o persoană de sex feminin, respectiv femeia care a şi fost inculpată şi condamnată în dosar. Victima înşelăciunii a trimis banii pe acest nume pentru ca apoi la câteva minute să fie contactată de autorii necunoscuţi şi să i se ceară o completare în sensul de a notifica şi a trece şi prenumele Georgeta, necesar pentru ca ”săgeata” să poată ridica banii. 

Ulterior, victima a fost contactată din nou de către unul din autori care s-a recomandat a fi avocatul şi care i-a cerut să mai trimită 1.500 de lei prin serviciul Money Gram prin BCR, susţinând că reprezintă ”taxe de barou”. Persoana vătămată s-a deplasat la bancă şi a vrut să transmită această sumă dar a fost oprită de un funcţionar bancar care o cunoştea şi care i-a comunicat că a fost păcălită. A depus plângere la poliţie şi prin verificarea traseului banilor a fost dientificată persoana care a primit banii, respectiv inculpata Sandu Daniela Georgeta. Aceasta a recunoscut fata şi a primit închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată, dosarul ajungând la Curtea de Apel Alba Iulia. Femeia mai trebuie să returneze suma de 8.100 de lei reprezentând despăgubiri civile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările