Sărbători pascale pentru un veteran de război, în vârstă de 103 ani, din Alba

Sărbători pascale pentru un veteran de război, în vârstă de 103 ani, din Alba

Veteranul Ioan Istrate şi militarii care l-au vizitat de Paşte

Veteranul de război, plt. adj. p. (rtr) Ioan Istrate, din satul Draşov, comuna Şpring, în vârstă de 103 ani, a fost vizitat în preajma sărbătorilor pascale de către o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum” din Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Veteranul a primit vizita echipei de militari formată din căpitanul Dan Diaconescu (membru al grupului Invictus), căpitanul Iulian Gorun (ofiţer de relaţii publice) şi maistrul militar Ioniţă Bârdea (consilierul comandantului).
 
Născut în data de 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a fost concentrat în toamna anului 1941, împreună cu alţi consăteni, în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal”, în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent, fiind încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior devenind comandant pază tren de luptă.
 
Principala sa misiune a reprezentat-o asigurarea pazei trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă si efectivele regimentului la acţiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum si la acţiunile duse începand cu luna martie 1942 in Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.
 
În luna octombrie 1942, pe timpul desfăşurării unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit şi, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcandu-se în satul natal.
În spiritul sărbătorii creştine Învierea Domnului, efectivul de cadre militare al Batalionului 136 Geniu “Apulum” desfăşoară o serie de manifestări menite să arate respectul şi consideraţia faţă de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, militarii au transmis veteranului Ioan Istrate mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere şi mulţumire pentru sacrificiul personal adus ţării în anii de război.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările