Rezultate la referendumul urii în Alba: doar 22,59% dintre alegători au votat pentru revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii cu drept de vot din Alba nu s-au înghesuit la referendumul pentru revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei ca şi căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, chiar dacă a fost organizat timp de două zile. Cifrele oficiale arată o participare 22,59%.

Şi-au exprimat opţiunea un număr de 70.733 de votanţi din totalul de 313.041 înscrişi pe listele electorale permanente. Un număr de 7.384 de persoane au votat pe listele electorale suplimentare, iar 803 sunt votanţi cu urna. La nivel naţional, procentul de prezenţă la referendum este de 20,41%, adică 3.731.704 alegători. Pentru a putea fi validat, referendumul ar fi trebuit să aibă o prezenţă de minimum 30% dintre alegători. 

Sâmbătă, în judeţul Alba, au ieşit a vot puţin peste 17.435 de oameni, procentul înregistrat fiind de doar 5,56%. Duminică lumea s-a mobilizat mai bine, iar participarea a fost, în final, peste media naţională cu aproape două procente. Plictiseala maximă a zilei de sâmbătă a fost în secţia din satul Plaiuri, comuna Pianu, unde nu a existat niciun votant pe tot parcursul zilei. Primul alegător de aici a votat duminică dimineaţă.

Tot sâmbătă, alte nouă secţii din judeţ au avut câte un singur votant, numărul acestora crescând pe parcursul zilei de ieri. De celalată parte, cea mai mare prezenţă a fost în secţia de vot din fosta şcoală generală din satul Valea Mănăstirii. Aici, procentul de prezenţă a fost de 165,21%, adică au votat 228 de oameni, dintre care 149 au fost trecuţi pe lista electorală suplimentară. Situaţia prezenţei mari la secţia din Valea Mănăstirii se datorează faptului că aici votează măicuţele de la Mănăstirea Rîmeţ, precum şi persoane care au participat la slujba de duminică, dar şi turişti, zona fiind cunoscută cu un potenţial ridicat din acest punct de vedere. 

De asemenea, la secţia de vot din satul Izvoarele, comuna Livezile, prezenţa a fost mult mai ridicată decât media judeţeană: 103,77%. Prezenţă mai mare la urne, de 37,55% şi 39,43%, s-a înregistrat şi la cele două secţii din municipiul Aiud unde au votat deţinuţii încarceraţi la penitenciar, care au folosit urna mobilă.

Promisiunea primarului din comuna Şpring

Situaţia a fost calmă la nivelul judeţului Alba, pe tot parcursul celor două zile de vot. Nu au fost înregistrate incidente electorale care să pună în discuţie intervenţia poliţiei. A existat, însă, cazul primarului comunei Şpring,

primar daniel rusu alba

Daniel Rusu, care a încercat să convingă cât mai multă lume să vină la referendum cu o promisiune cel puţin ciudată: în satul în care se vor prezenta cei mai mulţi alegători la votul pentru referendum se va demara investiţia privind introducerea apei potabile în comună. Acesta a promovat o postare pe reţeaua Facebook prin care a chemat cât mai multă lume la vot şi a promis ca satul în care se vor prezenta cei mai mulţi oameni la referendum va fi primul în ceea ce priveşte demararea investiţiei privind introducerea reţelei de apă potabilă.

”Mulţumesc din suflet tuturor celor care ieri şi astăzi şi-au exprimat dreptul de vot... asta arată respect faţă de mine şi faţă de comună! Peste maxim o lună vor începe lucrările de investiţie Distribuţie apă în comuna Şpring. În semn de respect pentru locuitorii satului cu cel mai mare procent la VOT... voi începe lucrările din acea localitate. Vă mulţumesc încă o dată şi vă aştept la vot în număr cât mai mare”, a scris primarul Daniel Rusu, duminică, acesta oferind şi cifre ale prezenţei la vot în satele Cunţa, Draşov, Şpring şi Vingard. Satul ”câştigător” a fost Şpring cu un procent de 41,45% dintre alegători.

Puţini lideri politici au ţinut să se manifeste public în legătură cu votul la referendum. Reprezentanţii PSD, partid care a promovat referendumul, au ieşit la vot încă de sâmbătă dimineaţă. ”M-am prezentat la vot şi am votat pentru normalitate. Am votat «da» deoarece în spatele acestui referendum stau peste 3,5 milioane de români care îşi doresc ca normalitatea să continue în România. Este un vot important şi cred că toţi românii ar fi nevoie să se prezinte la acest vot important”, a declarat deputatul PSD, Ioan Dîrzu. ”Am votat pentru normalitate”, a spus, la rândul său, prefectul Dănuţ Hălălai. De la PNL, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a spus că a votat la referendum pentru copiii săi. ”Sunt şi unul dintre semnatarii pentru declanşarea referendumului”, a precizat Gabriel Pleşa.

Citiţi şi:

FOTO Eroul uitat care îşi doarme somnul de veci în epava avionului cu care s-a prăbuşit în Apuseni. Momente emoţionante la 28 de ani de la tragedie

 

Cine sunt românii morţi în accidentul teribil din Turcia. Una dintre victime a candidat la Primăria Blaj din partea PMP

 

FOTO VIDEO Record Guinness la Alba Iulia: cea mai mare imagine a unei ţări formată din oameni. Cifra 100 realizată simbolic în harta României

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite