FOTO VIDEO Ministrul Culturii despre Roşia Montană pe lista UNESCO: „În 7 – 10 ani dacă se continuă investiţiile în patrimoniu. Acum nu se poate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Daniel Barbu a fost la Roşia Montană cu parlamentarii din comisia UNESCO
Ministrul Daniel Barbu a fost la Roşia Montană cu parlamentarii din comisia UNESCO

Ministrul Culturii Daniel Barbu şi parlamentari din comisia comună a Parlamentului pentru relaţia cu UNESCO au participat marţi la o vizită de informare în comuna Roşia Montană. Derularea evenimentelor nu a fost lipsită de mici incidente, provocate de discuţiile contradictorii între susţinătorii şi opozanţii proiectului minier privat.

Ministrul şi parlamentarii au vizitat principalele obiective restaurate sau aflate în proces de restaurare, după care s-au întâlnit cu conducerea companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu reprezentanţii administraţiilor locale din Munţii Apuseni şi cu cei ai unor organizaţii nonguvernamentale. A refuzat să participe la discuţii principala asociaţie care se opune proiectului minier, Alburnus Maior, care a motivat că nu merge într-o clădire care a fost restaurată pe banii RMGC.

Întâlnirile s-au desfăşurat în clădirea denumită “primăria veche”, aflată în proprietatea Consiliului local şi care a fost cedată printr-o asociere companiei miniere. Costurile de restaurare s-au situat la 1 milion de dolari, clădirea urmând să devină hotel. Pe parcursul discuţiilor, în exterior au existat câteva episoade de discuţii contradictorii între susţinătorii proiectului minier şi opozanţi.

Programul de investiţii al RMGC în domeniul protecţiei patrimoniului a fost susţinut în faţa ministrului şi al

parlamentarilor şi de academicienii Răzvan Theodorescu, preşedintele secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române şi Alexandru Vulpe, preşedinte al secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie. Concluzia generală rezultată din declaraţiile ministrului Culturii şi ale parlamentarilor, care au participat la conferinţa de presă, este că patrimoniul cultural din Roşia Montană este valorificat şi restaurant în condiţii unice în România.

Întrebat dacă Roşia Montană poate aspira la prezenţa pe lista UNESCO, ministrul Culturii a răspuns negativ. “Dacă continuă lucrările de resturare, cred că în 7 – 10 ani vom putea iniţia un proiect privind propunerea de introducere pe lista UNESCO. Acum nu se poate”, a spus Daniel Barbu.

Declaraţiile parlamentarilor

Traian Igaş, senator PDL, preşedintele comisiei UNESCO: “Cred că vizita a fost una benefică pentru noi toţi. Am putut să vedem la faţa locului în ce stadiu au rămas investiţiile statului roman aici. În ultimii şapte ani de zile din punct de vedere a mediului nu s-a făcut niciun progres. Am rămas impresionaţi de ceea ce am văzut în galeriile de exploatare a aurului. Sunt convins că atunci când acestea vor fi deschise turiştilor, Roşia Montană va avea un viitor pe care şi-l poate consolida doar prin investiţii şi prin deschiderea spre turism”.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu: “Sunt pentru prima oară la Roşia Montană. Din punct de vedere a patrimoniului, mi se pare că sunt lucruri cu totul extraordinare care s-au făcut, mai ales pe versantul arheologic. Este pentru prima oară în istoria arheologiei româneşti, când se face arheologie subterană. Există o mobilizare de resurse de o parte şi competenţe arheologice deosebite de cealaltă parte. Am văzut şi mormântul tubular şi partea de sat care va fi valorificată arheologic. O premieră este şi această intenţie de valorificare a minelor de la Piatra Corbului şi de la Cătălina. Se va putea vizita mina de către turişti şi se vor putea vedea lucrurile extraordinare ce s-au descoperit”.

Gabriela Firea, senator PSD, vicepreşedintele comisiei: “Am identificat patru paliere de discuţie. Primul este cel social, există o dorinţă acută a celor din zonă de a avea locuri de muncă. Al doilea este cel economic. Acum se negociază de către Guvern condiţiile financiare ale proiectului şi se încearcă obţinerea unui procent mai mare pentu statul roman. Planul trei este domeniul mediului, ecosistemul. Suntem îngrijoraţi, precoupaţi şi dornici că prin demararea proiectului ecosistemul nu are de suferit. Nu în ultimul rand ne interesează prezervarea patrimoniului cultural. Cu toţii am dorit să vedem cu ochii noştrii, în ce măsură siturile sunt prezervate. Vom dori garanţii suplimentare că aceste situri vor continua să fie prezervate şi pe viitor”.

Dorin Dobra, senator PNL, secretarul comisiei: “Pentru mine a fost o vizită revelatorie. Invit susţinătorii şi pe cei care nu susţin proiectul să vină să viziteze Roşia Montană. Conducerea acestei ţări este datoare să decidă odată în legătură cu ceea ce se întâmplă la Roşia Montană. Avem o minimă datorie morală faţă de cei care au investit sute de milioane de euro”.

Raluca Turcan, deputat PDL: “Am venit cu toată deschiderea pentru a vedea la faţa locului o poveste care a fost îmbrăcată cu alte poveşti de susţinere sau de nesusţinere. Mi-aş fi dorit ca astăzi să fie prezentate atât argumentele pro cât şi cele contra. Dar, dacă unii au preferat să stea afară să strige, lucrul acesta nu-mi va schimba punctul de vedere pe care mi-l creez cu argumente. Din punct de vedere a patrimoniului sunt două aspecte la care ţin foarte mult. Pe de o parte este conservarea şi punerea în valoare, iar pe de altă parte este integrarea obiectivelor în circuitul turistic. Altfel, aceste obiective se năruie pentru că România are puţini bani să aloce culturii. România nu îşi permite să rateze un asemenea proiect în condiţiile în care doar în ultimul an investiţiile au scăzut cu 30 la sută.”

Florin Pâslaru, deputat PSD: “Nu eram foarte convins că acest proiect este foarte benefic. După această vizită mi-am schimbat în mare măsură părerea. Sunt pentru ca această investiţie să se realizeze”.

Parlamentarii din comisia UNESCO  vor realiza în perioada următoare un raport care va fi prezentat celorlalţi deputaţi şi senatori. În luna septembrie, se estimează că Guvernul va transmite Parlamentului proiectul de lege privind investiţia de la Roşia Montană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite