Roşia Montană, sit istoric de categoria A. Harta cu zona de protecţie de 2 km de la limita intravilanului

Roşia Montană, sit istoric de categoria A. Harta cu zona de protecţie de 2 km de la limita intravilanului

Roşia Montană

Localitatea Roşia Montană a fost clasată, pe o rază de 2 kilometri de la limita intravilanului, ca sit în categoria A, în noua Listă a Monumentelor Istorice. Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut publică o hartă cu noua configuraţiei a comunei din punct de vedere a zonei de protecţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Culturii a anunţat această decizie pe Facebook. Clasarea sitului istoric Roşia Montană în categoria A, ar însemna că pe acest teritoriu nu se vom mai putea desfăşura activităţi industriale. Harta făcută publică de ministrul Vlad Alexandrescu arată că noua zonă de protecţie de 2 kilometri de la limita intravilanului se întinde şi pe teritoriul comunelor Bistra şi Lupşa, vecine cu Roşia Montană.
 
„Situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experienţa dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluţii de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roşia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A. 
    
Limita de protecţie din punct de vedere istoric intră şi pe teritoriul comunelor Bistra şi Lupşa
 
Sunt de asemenea de acord cu dumneavoastră că situaţia generală a cercetărilor arheologice de salvare şi a descărcărilor de sarcină arheologică din zona marilor proiecte de infrastructură nu este fericită. Împărtăşesc nemulţumirea legată de distrugerea sitului arheologic de la Şibot şi sunt convins că diagnosticele arheologice şi, apoi, săpăturile arheologice în zonele unde prin diagnostic a fost reperat patrimoniu arheologic trebuie făcute temeinic, cu mult înainte de demararea lucrărilor efective. Implicarea autorităţilor statului va fi aici esenţială, inclusiv prin punerea la dispoziţie a fondurilor necesare, care urmează a fi apoi recuperate de la investitor”, a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu într-o postare pe Facebook, răspunzând unor întrebări adresate de istoricul Ioan Piso din Cluj.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările