Acţiunile Gabriel Resources au crescut pe bursă după aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind proiectul Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera din Roşia Montană
Cariera din Roşia Montană

Valoarea acţiunilor Gabriel Resources Ltd, tranzacţionate la Bursa din Toronto -  Canada, a crescut cu 3,5%, atingând maximul ultimelor şapte săptămâni, după anunţul legat de faptul că guvernul român a adoptat proiectul de lege privind proiectul Roşia Montană.

Acţiunile au atins în 28 august un maxim de 1,87 dolari canadieni, în timp ce la închiderea şedinţei de tranzacţionare au scăzut spre 1,67 dolari, informează Bloomberg. Comparativ, acţiunile au deschis la nivelul de 1,83 dolari miercuri, în timp ce pe 26 august la deschidere erau la 1,70 dolari, iar joia trecută porneau de la 1,63 dolari. Gabriel Resources Ltd are la tranzacţionare un volum de 3,15 milioane acţiuni la Toronto Stock Exchange.

Bloomberg notează că proiectul trebuie să fie aprobat şi de Parlament şi adaugă că Gabriel Resources s-a zbătut mai mult de zece ani pentru acest proiect critcat intens de asociaţiile non-profit care spun că mediul va avea mult de suferit din cauza exploatării miniere. Compania a spus că acest proiect de lege adoptat de guvern va accelera în mod semnificativ dezvoltările de la Roşia Montană.

Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană a fost adoptat marţi în şedinţa de guvern, el urmând să fie transmis Parlamentului.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al RMGC va transferă în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţă minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicită plata acesteia în natură..

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană. Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului că fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite