România lucrului prost făcut. Căminul cultural de tip palat: are mai multe locuri decât localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căminul Cultural din Tăuţi are o capacitate mai mare decât numărul locuitorilor din sat
Căminul Cultural din Tăuţi are o capacitate mai mare decât numărul locuitorilor din sat

În satul Tăuţi din Alba se construieşte, încă din anul 2010, cel mai mare cămin cultural din judeţ, cu o capacitate de 700 de locuri, mai mare decât Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Asta în condiţiile în care populaţia satului e de 650 de persoane.

Satul Tăuţi nu are drumurile asfaltate, dar cu toate acestea aici se lucrează, încă din 2010, la construirea unui cămin cultural cu o capacitate de 700 de persoane, deşi populaţia satului e cu vreo 50 de oameni mai mică. Căminul trebuia finalizat încă din 2012, dar lipsa banilor a dus la mari întârzieri, pentru că, da, clădirea se construieşte cu bani de la Consiliul Local, o sumă de 3,3 milioane de lei. Totuşi, se preconizează că lucrările vor fi gata anul acesta, pentru că s-a ajuns deja la finisaje. Proiectantul clădirii este SC Capitel Proiect SRL Alba Iulia, iar constructorul este SC Albanic Service SRL.

Fostul primar al comunei Meteş (din care face parte şi Tăuţi), Traian Ursaleş, a declarat că ridicarea construcţiei a fost „o greşeală colectivă“ şi că şi-a dat seama că este prea mare doar după ce au început lucrările. „Căminul l-au cerut oamenii din Tăuţi. Am făcut proiectul, s-a aprobat în Consiliu Local şi, când s-au apucat de lucru, după terminarea licitaţiei, ne-am dat seama că este prea mare. Este o greşeală colectivă. Eu am recunoscut că cine nu munceşte nu greşeşte. Este una dintre greşelile care le-am avut de când sunt primar“, a declarat fostul şef al Primăriei Meteş. 

Ursaleş a promis finalizarea căminului în 2016, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Motivul principal a fost imensitatea clădirii şi sumele de bani foarte mari necesare. Primarul nu a mai câştigat alegerile locale, iar nou administraţie s-a trezit cu această problemă de rezolvat. 

camin cultural tauti

Noul primar, Dan Opruţa, a precizat că investiţia va fi gata în 2017 şi a completat că nu a fost vorba niciun moment de o greşeală de proiectare. „Aşa s-a dorit să se facă proiectarea şi aşa s-a scos la licitaţie“, spune Opruţa.  Comparativ, Alba Iulia, un oraş cu peste 63.500 de oameni (potrivit celui mai recent recensământ), are două case de cultură: una cu cu 570 de locuri şi cealaltă cu 300 de locuri. Cele două depăşesc, împreună, cu puţin capacitatea căminului cultural din Tăuţi. „Mastodontul“ a fost construit în condiţiile în care atunci când au început lucrările în sat nu exista apă potabilă, canalizare, iar drumurile sunt în continuare de pământ. 

camin cultural tauti

„Trebuia să avem apă la robinete şi să nu mai umblăm prin noroi înainte să apara căminul ăsta în sat la noi. Stă aşa de ani de zile şi nu a fost terminat. La câţi bani s-or băgat aici îi şi normal. Oare cum o să facă căldură înăuntru iarna? Vor cheltui o grămadă de bani pe întreţinere. Dar dacă tot l-or făcut ar fi bine să îl termine odată“, spune un locuitor din Tăuţi.

Noua administraţie a comunei Meteş a demarat şi între timp şi investiţiile în infrastructură, modernizarea drumurilor urmând să înceapă anul acesta. Pentru repararea străzilor din sat Primăria Meteş a prevăzut în bugetul pentru anul 2017 suma de 100.000 de lei. De asemenea, în aprilie 2017 a fost finalizat proiectul de introducere a apei potabile în sat.

Citiţi şi:

FOTO Curiozităţile comunei din România cu cele mai multe sate: garduri din piatră, crama naturală în pământ, case din lemn

FOTO Cât de frumos este acum la Roşia Montană. La trei ani după scandalul aurului, a devenit aproape în întregime „monument istoric“

Satul-fantomă din Apuseni în care nu mai locuieşte nimeni. O singură dată pe an, sute de oameni readuc locul la viaţă

 

Cum spiona CIA uzina de armament din Cugir şi unităţile militare din Alba Iulia

VIDEO Cum se circulă în sensul giratoriu. Regulile de calvar pentru mulţi şoferi, explicate cât mai simplu

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite