Român din Alba Iulia celebru în lume: Iosiv Ivanovici, părintele valsului „Valurile Dunării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valsul l-a făcut celebru pe Iosiv Ivanovici în întreaga lume. Până şi Eduard  Strauss l-a introdus în repertoriul Orchestrei Curţii de la Viena. În plus, a îmbogăţit repertoriul României cu peste 350 de piese muzicale valoroase.

Iosiv Ivanovici s-a născut în 1845 în Alba Iulia, oraş în care a urmat clasele primare şi gimnaziul. Talentul muzical i-a fost descoperit de cel care conducea fanfara militară a Regimentului 6 Infanterie din Galaţi. Tânărul s-a înrolat aici ca şi copil de trupă, de la vârsta de 14 ani. La Alba Iulia a existat şi iniţiativa ca Liceul de Muzică să poarte numele compozitorului, dar, în final, s-a preferat numele Reginei Maria.

„Regele valsului românesc“

La Galaţi ia primele lecţii de clarinet. În scurt timp se dovedeşte a fi cel mai talentat compozitor din regimentul său. Ulterior, ajunge dirijor în mai multe în mai multe formaţii de muzică militară. Culmea interesului pentru muzica militare este atinsă în anul 1900, când este numit inspector general al muzicilor militare din România.

Vasile Menzel scrie în ediţia electronică a „Plus Minus, Contemorary Music Journal“, că,  „la capitolul compoziţie, Iosif Ivanovici a pendulat între dansuri şi piese pentru fanfară, marşuri. Potrivit sursei citate el a fost „integrat generaţiei de compozitori de vals vienez, al cărei exponent de prim rang era Johann Strauss-fiul. De altfel, discografia sa îl surprinde în această ipostază cel mai adesea, numele său fiind regăsit pe compilaţii de gen, decât pe discuri proprii“. 

Marş de defilare în onoarea ţarului Rusiei

Valsul care l-a făcut celebru în întreaga lume, „Valurile Dunării“, a apărut când Iosif Ivanovici avea 35 de ani. Încă de atunci a fost numit „Regele valsului românesc“, de revista germană „Die musik“. Editorul său, Constantin Ghebauer, îi adaptase un text scris de C.Scrob, apoi unul de S.Papini. În scurt timp a devenit cel mai îndrăgit vals, care a fost cântat în toată Europa, apoi în America şi Asia. Succesul a fost aşa de mare, încât 60 de edituri străine s-au „bătut“ să-i publice creaţia.

image

Un alt succes remarcabil l-a înregistrat la vârsta de 45 de ani, când a participat la un concurs internaţional, în care se căuta cel mai bun marş de defilare în onoarea ţarului Alexandru al Rusiei. Competiţia a antrenat 116 compozitori. Premiul întâi i-a revenit românului Iosiv Ivanovici, născut la Alba Iulia în urmă cu 169 de ani.

Compoziţii valoroase

Clarinetist, dirijor şi compozitor de muzici militare şi muzică uşoară, Ivanovici a îmbogăţit repertoriul naţional cu peste 350 de piese muzicale valoroase. Cele mai cunoscute valsuri pe care le-a compus sunt "Amalia", "Frumoasa româncă", "Alina", "Aurel", "Cleopatra". Conform sursei citate, îi poartă semnătura şi mazurci(dansuri tradiţionalae poloneze, ), cum ar fi  "La balul curţii", "Pe Dunăre", "Plăcerea balului", dar şi polci, cadriluri, serenade, romanţe. Originea sa de ardelean, de care se spune că a mândru întotdeauna, este oglindită în  "Sârba moţilor".

Părintele valsului „Valurile Dunării“ a trăit de la 14 ani până la 56 de ani la Galaţi. Ulterior, se mută în capitală, unde şi moare în 1902. „Toate cântecele sale sunt deosebit de melodioase: aşa se explică circulaţia lor internaţională, iar publicul de pretutindeni a descoperit în Ivanivici o replică inedită la muzica distractivă a ultimilor decenii din secolul XIX“, apreciază Vasile Menzel.

Se spune că Iosif Ivanovici ar fi de dorit să se pună bazele unei societăţi muzicale, care să-i poarte numele, şi care să-şi propună, printre altele, organizarea unui festival de valsuri. (Articol scris de Nicu Neag )

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite