RMGC trimite în şomaj tehnic 400 de angajaţi. Dacă proiectul nu este aprobat, muncitorii vor fi concediaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocarea unei decizii privind proiectul minier de la Roşia Montană determină compania minieră să recurgă la măsuri drastice în ceea ce priveşte angajaţii proprii. Aproape 400 de persoane au fost trimise în şomaj tehnic.

Măsura este deocamdată temporară, până la luarea unei decizii în ceea ce priveşte proiectul minier. Potrivit liderului sindical Cristian Alba, 392 de angajaţi au contractele de muncă suspendate până la sfârşitul lunii martie 2014. Aprobarea investiţiei presupune revenirea oamenilor la locul de muncă, iar respingerea proiectului însemană concedierea angajaţilor. 

„RMGC confirmă reducerea activităţii companiei, ca urmare a întârzierilor repetate în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană. Ne dorim ca această situaţie să fie temporară şi ca evaluarea proiectului minier să se încheie cât mai repede pentru a putea construi cea mai moderna mină din România, care să respecte cele mai înalte standarde europene şi care să genereze mii de locuri de muncă şi bunăstare atât în Roşia Montană, cât şi pe plan naţional“, a spus purtătorul de cuvânt al companiei, Cătălin Hosu. Angajaţii trimişi în şomaj tehnic lucrau la departamentul patrimoniu şi restaurau casele din zona protejată, la departmentul mineri, unde lucrau în galeria Cătălina Monuleşti, la decolmatare şi punere în valoare pentru a fi deschisă în scop turistic, la relaţii comunicare şi relocari. 

Procedurile parlamentare de aprobare a unei noi legi a minelor, care ar urma să reglementeze şi proiectul Roşia Montană, au fost amânate până la clarificarea situaţiei politice de la nivel guvernamental. Un proiect de lege a căzut la vot în Parlament, în noiembrie 2013. Ministerul Economiei urma să iniţieze un alt proiect care să permită repornirea activităţilor în minerit în mai multe zone din ţară, printre care şi Munţii Apuseni.

“S-a ajuns în situaţia pe care nu şi-o dorea nimeni, adică oamenii să rămână fără loc de muncă. Activitatea firmei s-a restrâns la minimum posibil pentru a putea funcţiona, de la 1 martie. Sperăm că în ultimul moment va privi cineva spre oamenii care vor să muncească. În varianta proastă în care nu se va relua activitatea, angajaţii vor intra în şomaj de la 1 aprilie, iar şomajul este deja foarte mare în zonă”, a afirmat primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui.

Sindicatul minerilor de la RMGC: „Parlamentul ne-a semnat condamnarea la moarte“

FOTO VIDEO Protest spontan în faţa Prefecturii Alba împotriva RMGC, Chevron şi a modificării Legii Minelor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite