RMGC concediază 35% din angajaţii care mai lucrează pentru proiectul Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) anunţă că a notificat atât Sindicatul „Viitorul Mineritului”, cât şi autorităţile în domeniul muncii asupra demarării procesului de concediere colectivă pentru un procentaj de aproximativ 35% din angajaţii rămaşi în cadrul companiei. Numărul final va fi stabilit după încheierea negocierilor cu sindicatul.

„Astfel, la un an după concedierile colective din martie 2014, când 1000 de familii rămâneau fără sursă esenţială de venituri în zona Roşia Montană, RMGC este constrânsă să continue disponibilizările din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea şi avizarea proiectului minier aurifer, în ciuda tuturor eforturilor companiei. În acelaşi timp, Roşia Montană Gold Corporation îşi reafirmă disponibilitatea de a dezvolta cea mai modernă mină auriferă din România şi speră ca factorii de decizie să se implice în consultări cât mai curând posibil”, a transmis într-un comunicat, reprezentantul companiei, Cătălin Hosu. 

În luna februarie, 70% dintre angajaţii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) au intrat, în şomaj tehnic prin întreruperea temporară a contractului de muncă pe termen nedefinit. Este vorba despre, un număr de 70 de angajaţi, dintr-un total de 100 cât mai lucrează pentru proiect.

În urmă cu un an de zile, 373 dintre cei 481 de salariaţi ai RMGC şi-au pierdut locul de muncă. RMGC a precizat atunci că "este nevoită să ia această măsură din motive obiective - întârzierile nejustificat de mari în procedurile de autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană şi incertitudinea cu privire la finalizarea acestor proceduri au făcut că decizia privind restructurarea să nu poată fi evitată". 

În ianuarie 2015, acţionarul majoritar al societăţii Roşia Montană Gold Corporation, compania Gabriel Resources, a trimis o scrisoare oficială de notificare reprezentanţilor statului român, respectiv preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta. Compania canadiană susţine că vrea să intre în dialog cât mai curând posibil cu reprezentanţii statului român, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roşia Montană să progreseze.

Potrivit reprezentanţilor Gabriel Resources, se doreşte evitarea unei acţiuni de arbitraj international, respectiv găsirea unei soluţii amiabile pentru dezvoltarea proiectului minier.”Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate. Gabriel nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj. Gabriel îşi menţine angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roşia Montană şi rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generaţie va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului”, se afirmă într-un comuniat de presă transmis în 20 ianuarie 2015.

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema „Roşia Montană” şi ameninţă cu arbitrajul internaţional

Acţiunile Gabriel Resources, finanţatorul proiectului Roşia Montană, la minim istoric pe Bursa din Toronto

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite