Reţeta succesului: spitalul mic unde se fac operaţii care rivalizează cu cele din marile centre universitare din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spital mic dintr-un oraş cu populaţie de circa 27.000 de locuitori din Alba face performanţă în domeniul medical. Spitalul înregistrează periodic premiere în ceea ce priveşte intervenţiile chirurgicale realizate aici, care rivalizează cu servicii de complexitate ridicată oferite în unităţi mult mai mari, cum ar fi cele din Cluj-Napoca sau Târgu Mureş.

Aceasta fericită realitate caracterizează Spitalul Municipal Blaj. De circa 1 an şi jumătate, aici se realizează operaţii dificile în domeniul chirurgiei vasculare. Ultima operaţie de acest gen a avut loc în luna decembrie. Un pacient care risca să-şi piardă picioarele a fost salvat de echipa de medici a spitalului. 

”A fost o urgenţă care a fost rezolvată într-o perioadă de 12-24 ore, la un pacient în vârstă de 67 de ani, din judeţul Sibiu, care a venit gata investigat şi care avea dureri atroce de membre inferioare. După o pregătire pre-operatorie, anestezică, pe care o facem în mod curent, s-a intervenit chirurgical. Practic am dezobstruat aorta, s-a realizat un bypass aorto bifemural, cu materi sintetic, prin care s-a redat circulaţia la nivelul membrelor inferioare, astfel salvându-se membrele inferioare de la amputaţie şi chiar de la alte complicaţii, care puteau conduce la decesul pacientului”, a spus medicul Mihai Nemeţi, medicul care a realizat operaţia. 

Pacientul a fost externat pe propriile picioare după şapte zile de la realizarea intervenţiei. ”Cu o îngrijire post-operatorie pe care o facem în mod curent, ce presupune transferarea pacientului pentru 2-3 zile la secţia ATI, apoi încă vreo câteva zile la secţia de chirurgie cardiovasculară, cu externare la 7-8 zile de la momentul internării, pacientul a plecat acasă într-o stare stabilă, evoluţia fiind favorabilă pe tot parcursul internării, fără alte complicaţii, în curs de vindecare”, a completat medicul din Blaj. În urmă cu un an, echipa coordonată de Mihai Nemeţi a realizat prima operaţie de revascularizare chirurgicală din istoria spitalului. Este vorba despre o intervenţie la aorta carotidă a unui pacient în vârstă de 66 ani, care a suferit un accident cerebral. 

image

Medicul Mihai Nemeţi coordonează echipa care realizează intervenţiile de chirurgie vasculară

”Este un efort al tuturor, colectiv, prin care vedem că se soluţionează cazuri cu un grad de complexitate ridicat, cum a fost şi cel despre care vorbim acum. Astfel, putem primi şi rezolva cazuri destul de grave în domeniul chirurgiei cardio-vasculare. Vreau să mulţumesc echipei de medici anestezişti, dr. Iulian Demian şi dr. Cezar Gorcea, medici tineri şi entuziasti, care ne ajută în soluţionarea cazurilor de acest gen, care asigură atât anestezia, cât şi terapia intensivă post-operatorie, foarte importantă. Ne bucurăm şi de suportul asistentelor de la blocul operator, care participă şi care înţeleg fenomenul chirurgical, precum şi de sprijinul personalului de pe secţiile pe care pacienţii sunt spitalizaţi, cum ar fi ATI sau Chirurgie. De asemenea, beneficiem de aportul unui tânăr chirurg de la Cluj Napoca, specialist în chirurgie cardio-vasculară, dr. Raul Şandor, care ne ajută la cazurile de o complexitate ridicată”, a completat medicul de la Spitalul din Blaj.

La acest spital se realizează de mai bine de un an de zile şi operaţii oftalmologice, fiind efectuate peste 200 de astfel de intervenţii. În 2016 şi 2017, Primăria Blaj a finanţat cu 1 milion de euro achiziţionarea de aparatură pentru spital. S-au cumpărat un computer tomograf, un aparat radiologic mobil pentru sala de operaţii ortopedice şi traumatoligie, alături de un turn artroscopic, un aparat laparoscopic pentru operaţii, un tomograf în carenţă optică şi un laser retinian, dar şi un sistem centralizat de monitorizare non stop pentru pacienţii cu probleme cardiace. La Blaj au venit în 2017 un număr de 20 de medici specialişti, majoritatea tineri care au ales să îşi facă aici stadiul de rezidenţiat. Spitalul are în prezent 277 de paturi şi funcţionează cu 59 de medici, dintre care 15 rezidenţi.

Citiţi şi:

Dosarul ”Batthyaneum”: dispută privind traducerea din latină a denumirii ”Provincia Transilvania”

Ce semnifică informaţiile trecute pe anvelope. Sfaturi importante pentru şoferi 

Primul muzeu dedicat Principatului Transilvaniei, înfiinţat în Palatul care i-a găzduit pe „craii“ Ardealului

De la Apulum la Bălgrad şi Karlsburg. Toate denumirile pe care le-a avut Alba Iulia de-a lungul istoriei

„Crimă împotriva şoferilor”. Critici dure la adresa CNAIR pentru amânarea deschiderii circulaţiei pe autostrada A10

Afacerist controversat din Alba Iulia, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite