Reţeta caşcavalului maturat în vin roşu de casă. Delicatesa 100% românească se prepară la o fermă din judeţul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Romoşan vinde caşcavalul maturat în vin roşu Foto: Facebook/Nicolae Romoşan
Nicolae Romoşan vinde caşcavalul maturat în vin roşu Foto: Facebook/Nicolae Romoşan

Un tânăr agricultor din Vinţu de Jos arată că, dacă vrei să reuşeşti în viaţă, se poate şi în România. Nicolae Romoşan deţine o reţeta proprie de producţie a unui caşcaval maturat care se vinde foarte bine. Tânărul fermier a moştenit afacerea oieritului în familie, dar s-a gândit să ducă mai departe tradiţia şi să prepare un produs deosebit.

Caşcavalul maturat produs de Lactofarm Bio Vinţu de Jos se vinde cu preţuri între 30 şi 38 de lei kilogramul, în funcţie de perioada de maturare. Familia Romoşan are la Vinţu de jos 500 de oi şi 20 de vaci de lapte.

Pentru că valorificarea laptelui nu aduce niciun fel de profit, tânărul fermier din Alba a căutat o alternativă şi a ajuns la concluzia că cel mai rentabil ar fi să produc un tip de caşcaval care să se diferenţieze de restul produselor de pe piaţă.

”Piaţa este plină de brânză şi caşcaval pentru că aproape fiecare cioban ajunge să le prepare la stână. Prin urmare preţul era destul de mic. M-am gândit că trebuie să producem ceva diferit şi am decis că putem să avem success cu bânzeturile maturate. Până am ajuns la reţeta ideală, am stricat multe kilograme de brânză”, afirmă Nicolae Romoşan.

Caşcavalul maturat a fost o tradiţie de sute de ani în România, dar cu timpul reţeta s-a uitat şi nu a mai fost produs de către oieri. Tinerii soţi Romoşan s-au inspirat în tentativa lor de a obţine cea mai bună reţetă de la producători din Franţa sau Italia, unde există o tradiţie îndelungată în obţinerea de brânzeturi maturate. 

agricultor vintu de jos

”Am fost în aceste ţări să vedem cum se face brânza la ei, dar este greu să furi meserie de acolo, nimeni nu este dispus să te înveţe, să îţi arate şi să-ţi spună secretul cum poţi face brânza bună. În primul an ne-a fost foarte greu am testat multe reţete, am citit mult până să ajunge la acest rezultat. Am testat reţete, am făcut experimente. Făcând brânză de foarte mult timp, baza o ştiam, dar mai sunt alte secrete pe care le dobândeşti odată cu experienţa. Până să ajungem să stăpânim tehnica am aruncat câteva sute de kilograme de brânză”, afirmă fermierul din Vinţu de Jos. Familia Romoşan a investit cîteva zeci de mii de lei în afacere din bani proprii, cea mai sumpă achiziţie fiind o cameră de răcire.

agricultor vintu de jos

Lactofarm Bio Vinţu de Jos produce caşcaval crud şi caşcavaş lăsat la maturat. Pentru varianta maturată, produsele sunt de mai multe feluri: cu boabe de piper, cu ardei iute sau cu chimen sau maturat în vin roşu de casă. Acesta din urmă este şi cel mai scump şi se vinde cu 38 de lei kilogramul. Brânza extrage aromele din vin şi ajunge să aibă un gust cu totul deosebit. ”Foarte mulţi din cei care gustă din brânzeturile noastre spună că acestea sunt mult mai bune decât cele din afară, pentru că se simte gustul de lapte proaspăt. Am avut mulţi români plecaţi în străinătate care sunt atraşi de gustul din România. Probabil că aerul, clima şi iarba pe care o mănâncă vacile îi dau un altfel de gust”, a completat Nicolae Romoşan. Chiar dacă nu deţine deocamdată magazine proprii, afacerea familiei Romoşan a intrat într-o cooperativă a producătorilor din Alba – Cooperativa Horticola Alba. Recent, la Alba Iulia, a fost deschis magazinul ”Bunătăţuri Româneşti” de unde poate fi cumpărat şi caşcavalul produs în mica afacere de familie din Vinţu de Jos. 

agricultor vintu de jos

“Am intrat în coperativă ca să vindem aceste produse, să fim mai aproape de clienţii din judeţul Alba şi din oraş deoarece la mulţi le este greu să se deplaseze până la Vinţu de Jos ca să le cumpere. Sunt membru în cooperativă şi sperăm să o ducem în viitor mult mai sus. Pentru noi, asocierea este foarte importantă tocmai pentru vânzarea produselor şi cred că este o idee foarte bună. Eu am fost puţin şi prin Europa şi am văzut că sunt foarte multe de genul acesta acolo”, a afirmat Nicolae Romoşan.

agricultor vintu de jos

Clienţii care trec pragul noului magazin găseasc aici legume, fructe, ouă, dulceaţă, sirop de casă, miere de albine, bere din hamei nefiltrată, pălincă tradiţională, mezeluri de porc, lactate bivoliţă, caş de Loman, caşcaval de casă 100% natural, ulei de casă, brânzeturi, pită de Sântimbru tradiţională, etc.

agricultor vintu de jos

“Produsele sunt din judeţul nostru şi nu numai. Avem produse tradiţionale, cu atestat tradiţional, avem şi produse bio. Sunt toate româneşti, de la noi. Avem ulei de casă, făină, saleuri, produse din lactate, din Alba Iulia, Timişoara, Cluj şi Zalău. Avem miere din Valea Bacăului, avem şi păstrăv. Dacă vor să sprijine producătorul român şi producătorul local ca să nu mai iasă banii de la noi din ţară, să-i sprijinim cu tot ce putem, prin a cumpăra produsele lor. Noi le mulţumim şi îi aşteptăm într-un număr cât mai mare la noi în magazin şi sper să dureze cât se poate de mult”, a declarat Alin Bobianu, şeful magazinului “Bunătăţuri Româneşti”. (Sursa fotografiilor: Facebook/Nicolae Romoşan)

Citiţi şi:

Pentru prima dată în viaţă, doi bătrâni de 80 de ani din Apuseni au lumină în case

Cum era leul românesc înainte de Marea Unire. Anul în care moneda naţională a fost la paritate cu francul şi mai tare ca dolarul

Machetele de artă făcute în România care ajung să valoreze şi peste 1.000 de euro. Cum lucrează maeştrii în modelism

Colonelul Victor Rusu, „spaima ruşilor“, specializat în atacuri prin surprindere. Ruşii au pus recompensă pe capul său

Pe ce se cheltuia bugetul României în 1929. Alocarea pentru Educaţie ajungea în perioada interbelică la 13%

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite