Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia a mai trecut de o etapă. S-a finalizat repararea acoperişului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constructorul a finalizat restaurarea acoperişului
Constructorul a finalizat restaurarea acoperişului

Lucrările de restaurare, reabilitare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia sunt în derulare, până în prezent fiind finalizată etapa de reabilitare a şarpantei şi a acoperişului.

Stadiul fizic al lucrărilor realizate este de aproximativ 30%. În următoarea perioadă, vor avea loc lucrări care se pretează la sezonul rece.

Restaurarea şi valorificarea durabilă a corpului principal al Palatului Principilor este posibilă prin proiectul „Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E“, derulat de Primăria Alba Iulia. Pentru valorificarea durabilă, în acord cu statutul său istoric cu valenţe naţionale şi europene, vor avea loc lucrări de consolidare, conservare, restaurare  dotări interioare şi amenajări expoziţionale.

Funcţiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale şi sunt considerate de specialişti potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât şi pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti.  În primul rând, se doreşte amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât  etapele de construcţie a clădirii, cât şi picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, şi ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. 

palat principi alba

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor ardeleni a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania. 

Proeictul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia şi are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanţare nerambursabilă. Programul Operaţional Regional 2014-2020 este implementat la nivel naţional de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.  Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Durata de implementare a proiectului este până la sfârşitul lunii aprilie 2020. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite