Religia a depăşit învăţământul şi asistenţa medicală în Alba: o biserică la 570 locuitori, o şcoală la 650 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia
Sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia

Raportul numărului de şcoli, spitale şi biserici în Alba este net în favoarea lăcaşelor de cult. Statistic, în judeţ funcţionează în prezent circa 600 de biserici şi mănăstiri, 525 de unităţi şcolare şi doar 9 unităţi medicale. Zeci de şcoli s-au desfiinţat în ultimii 10 ani, precum şi 3 spitale.

Dacă în privinţa şcolilor şi unităţilor medicale statisticile sunt clare, în ceea ce priveşte bisericile şi mănăstirile din judeţul Alba situaţia este oarecum incertă. Un număr aproximativ indică existenţa a circa 600 de biserici şi mănăstiri, număr foarte ridicat în raport cu cel al şcolilor şi mai ales cu al spitalelor. 

De asemenea, zeci de alte biserici sunt, în prezent, în construcţie la nivelul judeţului. Comparativ, la ora actuală nu se află în construcţie nicio şcoală nouă, existând doar investiţii în modernizarea celor existente, şi nici un spital nou.

Din punct de vedere statistic, în Alba există o biserică la fiecare 570 de locuitori, o unitate şcolară la 650 de locuitori, respectiv un spital la 38.000 de oameni. Raportul se va modifica pe viitor, pe măsură ce bisericile aflate în prezent în construcţie vor fi finalizate. Dintr-un total de 525 unităţi şcolare (licee, şcoli, grădiniţe), sunt autorizate din punct de vedere sanitar un număr de 371, iar neautorizate 154, ceea ce reprezintă un procent de 70,85%. 

Şcolile neautorizate funcţionează în special în zonele montane. Cultele religioase beneficiază de o susţinere importantă şi de la bugetul judeţean, respectiv de la bugetele locale. Consiliul Judeţean Alba susţine în fiecare an cu sume de ordinul milioanelor de lei construcţia sau modernizarea unor biserici. Astfel, pentru anul 2015 este prevăzută alocarea sumei de 1.000.000 de lei pentru un număr de 155 de parohii. Sumele plătite sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 de lei.

Dacă în ultimii zece ani au fost desfiinţate în Alba peste 50 de unităţi şcolare, numărul lăcaşelor de cult a crescut semnificativ. De asemenea, în 2011 au fost desfiinţate spitalele din Ocna Mureş, Zlatna şi Baia de Arieş, decizie care a redus şi mai mult accesul locuitorilor din judeţ la asistenţa sanitară. La Baia de Arieş a fost înfiinţat în 2014 un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu handicap neuropsihic. În prezent există 2.038 de paturi de spital, ceea ce însemană un pat la 164 de persoane.

FOTO „Sala Caragiale“ din Alba Iulia în documente de arhivă: spectacole jucate de nume mari ale teatrului românesc

Ideea inedită a unui sucevean care s-a mutat în Apuseni: a făcut un magazin online de produse din lână pentru a salva Roşia Montană

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite