Refractara, colosul industrial din Alba Iulia anihilat de capitalism. A ajuns o ruină

Activele societăţii au fost cumpărate de un om de afaceri italian, care, afectat, de criză nu a reuşit să investească. O parte din hale au fost demolate, iar terenul va fi eliberat de moloz.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai mare fabrică de cărămizi refractare din România şi una dintre cele mai mari din Europa în acest domeniu a ajuns o ruină. Resial SA Alba Iulia, locul unde înainte de 1990, lucrau peste 2.000 de oameni este acum un teren viran, cu hale imense părăsite şi mormane uriaşe de moloz.

Activele fabricii au fost achiziţionate în 2007 de un omul afaceri italian Ariganello Pasqualino cu aproximativ 10 milioane de euro, dar criza şi indecizia administraţiei locale de a da „undă verde“ unor investiţii, a blocat intenţiile italianului.


GALERIE FOTO: Refractara a fost cea mai mare fabrică de cărămizi din România

Resial SA Alba Iulia este în procedură de faliment din anul 2005. Valoarea datoriilor a ajuns la suma de 50 milioane de lei (17 milioane de euro, raportat la piaţa valutară de atunci). Principalul creditor a fost în decursul procedurii de faliment Direcţia de Finanţe Publice Alba.

Evoluţia din ultimii 10 ani a fabricii Refractara este complicată şi are ramificaţii în cercuri politice înalte, din Bucureşti, de la începutul anilor 2000.

Citiţi cum s-a transformat cea mai mare fabrică de cărămizi din România în mormane uriaşe de moloz în săptămânalul ADS, care apare joi, 28 iulie, la chioşcurile de ziare din Alba.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: