Referendum la Sebeş pentru achiziţia unui laborator de monitorizare a calităţii aerului. Aparatura costă peste 1 milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sebeş va organiza un referendum pentru consultarea populaţiei în ceea ce priveşte achiziţionarea unui laborator mobil destinat monitorizării calităţii aerului. Dezbateri pe tema cumpărării acestui laborator există de mai mulţi ani în condiţiile în care compania Kronospan este acuzată că poluează mediul în zona municipiului din judeţul Alba.

”Imediat după aprobarea bugetului local al Municipiului Sebeş voi susţine şi voi face toate demersurile în vederea organizării unui referendum prin care voi solicita cetăţenilor Municipiului Sebeş consultarea în vederea achiziţiei unui laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului şi asigurarea costurilor pentru angajarea unor specialişti în vederea operării şi interpretării rezultatelor”, afirmă primarul Dorin Nistor.

Portofoliul de achiziţii publice aferent anului 2018 planifică realizarea acestui obiectiv, laboratorul mobil urmând ”a ajuta la monitorizarea factorilor de mediu, generând elementele pentru îmbunătăţirea strategiei de mediu şi oferind informaţii pentru monitorizarea stării de sănătate a populaţiei”. Bugetul alocat acestei achiziţii publice este de peste 1 milion de lei fără TVA.

”Pentru apărarea intereselor cetăţenilor Municipiului Sebeş voi iniţia toate demersurile către Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii pentru a obţine toate informaţiile prind starea de sănătate a populaţiei de pe raza Municipiului Sebeş şi din împrejurimi, precum şi elementele principale privind monitorizarea factorilor de mediu, având în vedere dezvoltarea industrială fără precedent a Sebeşului. Situaţia este cu atât mai stringentă cu cât, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, România este somată să ia măsuri, având în vedere că se regăseşte în topul ţărilor codaşe privind asigurarea calităţii aerului”, susţine primarul Dorin Nistor.

Poluarea aerului din zona municipiuşlui Sebeş se află pe agenda comunităţii locale de mai mulţi ani. Au existat chiar şi proteste cu mii de participanţi organizate de reprezentanţi ai locuitorilor nemulţumiţi. Şase dintre organizatori sau lideri ai protestelor au fost acţionaţi în judecată de Kronospan, dar, în final, compania a renunţat la procese. Între timp, Kronospan a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru paltforma industrială de la Sebeş care include şi noua fabrică de producere a formaldehidei, cu capacitate de 60.000 de tone pe an. Prezenţa fabricii de formaldehidă pe platforma industrială a fost şi este contestată de o mare parte a locuitorilor oraşului.

Citiţi şi:

Tablete de ultimă generaţie pentru consilierii locali din Alba Iulia: ”Nepotul meu de doi ani şi jumătate deschide şi telefon, şi tabletă”

Fostul şef al SRI Alba vs. „sistemul securistic şi divizia ofiţerilor acoperiţi din presă“. Cum se apără Ioan Tarnu în procesul deschis de Traian Berbeceanu

Mărturii despre Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1918: ”Era un om foarte vesel şi plăcut, un mare povestitor”

FOTO Fastul şi megalomania cu care a sărbătorit Ceauşescu 50 de ani de la Marea Unire, în 1968, la Alba Iulia

Cum se pot face criptomonede utilizând alte calculatoare. Sfaturi pentru a evita atacul hackerilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite