UPDATE Recursul comisarului Berbeceanu la ÎCCJ. Fostul şef al BCCO Alba rămâne în arest pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Traian Berbeceanu la Curtea de Apel Alba Iulia
Comisarul şef Traian Berbeceanu la Curtea de Apel Alba Iulia

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat miercuri recursul comisarului şef Traian Berbeceanu la decizia de arestare preventivă luată săptămâna trecută de Curtea de Apel Alba Iulia. Preşedintele completului de judecată a afirmat că DNA a cerut o copie după referatul procurorilor DIICOT cu propunerea de arestare preventivă. Şedinţa de judecată a durat peste 6 ore.

UPDATE 4: Completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis în cursul serii că cei trei inculpaţi, printre care se află şi comisarul şef Traian Berbeceanu, rămân în arest pentru 29 de zile. Inculpaţii şi avocaţii acestora mai pot uza în această perioadă de posibilitatea de a fi eliberaţi sub control judiciar. Ultimul cuvânt îl va avea tot instanţa supremă.

UPDATE 3: Comisarul şef a ajuns după finalizarea audierilor şi la DNA Bucureşti, unde a oferit detalii despre plângerea depusă la IGPR, transmisă procurorilor. Pronunţarea în ceea ce priveşte recursul la măsura arestării preventive a comisarului şi a celorlalţi doi inculpaţi se va face în cursul nopţii. La finalul judecăţii, Traian Berbeceanu s-a declarat nevinovat.

UPDATE 2: Traian Berbeceanu şi-a menţinut declaraţiile susţinute în faţa procurorilor DIICOT şi judecătorului de la Curtea de Apel Alba Iulia. A spus în faţa instanţei că atunci când se întâlnea cu o sursă de informaţii, întâlnirea avea loc într-un loc conspirat, dura puţin, cu multe informaţii; orice poliţist care vrea să prindă cât mai multe informaţii şi conspirat înregistrează discuţia cu un reportofon din dotarea personală. A confirmat că pentru informatori se întocmeşte un raport, că s-a întâlnit cu Litera, Pera, dar niciodată cu Cupeţiu. A spus că l-a văzut prima dată la percheziţie. A recunoscut că a cumpărat o maşină de la Gheorghe Rusu şi a dat la schimb altă maşină şi diferenţa.

Berbeceanu susţine că nu ar fi trebuit să facă un raport şi nici să îşi informeze superiorul verbal, pentru că sursele de informaţii nu au toate calitatea de informatori şi că a ştiut că Rusu avea dosar, însă pe Ioiescu nu l-a mai văzut de doi ani: “Cu Litera m-am întâlnit în vara anului 2012, iar informaţiile de la el au ajutat la constituirea unui dosar de trafic de persoane”. Ulterior, a admis că ar fi trebuit să anunţe întâlnirile cu sursele de informaţii. A recunoscut că este prieten de 40 de ani cu viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, dar că nu a ştiu că îl cunoaşte pe Cupeţiu sau că aceştia făceau parte dintr-o lojă masonică: “Faptul că am vorbit cu Moş, şi el cu Cupetiu, nu înseamnă că i-am transmis acestuia din urmă informaţii despre percheziţii prin intermediul lui Moş. Nu am ştiut că Moş conduce o ligă masonică din Deva şi am aflat că Cupetiu e mason când i-am făcut percheziţie în cabană şi am văzut pe perete o diplomă de mason.”

A recunoscut, de asemeena, că a cumpărat o maşină de la Gheorghe Rusu şi a dat la schimb altă maşină şi diferenţa. Referitor la acuzaţia procurorului că a cumpărat ieftin autoturismul şi l-a vândut scump, a spus că nu are nicio explicaţie privind diferenţa de preţ, că a trecut că diferenţa dintre autoturisme era de 10.000 de euro, “din care am plătit circa 7.000. Nu am mai plătit tot pentu că am aflat că maşina fusese tamponată, asta am aflat de la alte persoane” şi că “după 2 ani am vândut maşina cu 12 mii de euro”. Berbeceanu susţine că nu ar fi trebuit să facă un raport şi nici să îşi informeze superiorul verbal, pentru că sursele de informaţii nu au toate calitatea de informatori şi că a ştiut că Rusu avea dosar, însă pe Ioiescu nu l-a mai văzut de doi ani: “Cu Litera m-am întâlnit în vara anului 2012, iar informaţiile de la el au ajutat la constituirea unui dosar de trafic de persoane”. Ulterior, a admis că ar fi trebuit să anunţe întâlnirile cu sursele de informaţii. ”Nu sunt vinovat. Mi-am exercitat meseria cu onestitate”, a spus în final poliţistul.

Avocatul lui Berbeceanu a cerut respingerea măsurii de arest preventiv pentru clientul său, pentru că este netemeinică. Potrivit acestuia, arestarea inculpatului poate fi făcută doar după ascultarea lui şi punerea în mişcare a acţiunii penale. Avocatul Daniel Tiliciu susţine că martorii care au dat declaraţii împotriva lui Berbeceanu sunt inculpaţi în dosare penale şi a prezentat o listă cu numele acestora (21). Printre aceştia se regăsesc Simota, Cupeţiu, Pera, Balint, Bota. A precizat că Ovidiu Moş nu a fost audiat de DIICOT.

Avocatul a mai spus că nu sunt probe că Berbeceanu ar fi ştiut despre dosarul Biriescu, pentru că dacă ar fi existat, ar fi fost depuse la dosar. A dezvăluit că fostul şef BCCO Alba Iulia a discutat în aprilie, la Iaşi, cu procurorul şef Alina Bica şi că i-a spus că ar exista probleme la DIICOT Alba. Ulterior, Berbeceanu a primit propunerea de a fi mutat la altă brigadă şi i s-a transmis că are o fişă a postului redusă.

UPDATE 1: Comisarul Traian Berbeceanu  şi omul de afaceri Gabriel Biriescu au spus în faţa instanţei că doresc să facă completări la declaraţia de la Curtea de apel Alba. Procurorul de şedinţă al DIICOT a depus la dosar toate înregistrările pe care Berbeceanu le-ar fi lăsat înainte de a fi reţinut pentru a demonstra legăturile infracţionale ale comisarului şi pentru a demonstra că acesta a procedat la interceptarea ilegală a procurorului şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan. Avocaţii s-au opus, dar instanţa a fost de acord cu depunerea actelor.

Gabriel Biriescu a declarat că s-au făcut presiuni asupra lui, de către cei de la DIICOT Alba, ca să-l denigreze pe Berbeceanu. „Nu am avut o discuţie cu comisarul prin care acesta să îmi dea asigurări că nu sunt probe pentru trimiterea mea în judecată. Din iulie 2013, poliţistul Alin Munteanu şi procurorul-şef au făcut presiuni asupra mea să vorbesc despre Berbeceanu şi că dosarul meu se rezolvă”, a afirmat acesta în faţa instanţei. Acesta a mai povestit că pe data de 18 octombrie ar fi fost apelat de Aurel Mişcuţă, fost şef al IPJ Hunedoara şi actual admiistrator de firmă. „Mi-a dat de înţeles că ar fi bine să vorbesc, deoarece procurorul Sergiu Cean, de la DIICOT Alba, ar fi spus că sunt şanse să scap de dosar dacă vorbesc de Berbeceanu. Acelaşi lucru l-a susţinut şi cumnata mea, care a fost contactată în acelaşi mod de Aurel Mişcuţă”, a afirmat omul de afaceri la ÎCCJ.

Recursul comisarului şef şi al celorlalţi doi inculpaţi reţinuţi în dosar, soţii Gabriel Biriescu şi Anişoara Biriescu, este judecat de completul nr. 3 de la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: preşedinte Dragomir Ilie Iulian, judecător Vasile Francisca şi judecător Popescu Mirela Sorina.

La începutul şedinţei, preşedintele completului a spus că la dosar a fost depusă o cerere din partea DNA. Procurorii anticorupţie au solicitat o copie după referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei inculpaţi, întocmit de procurorii DIICOT Alba Iulia. La instrumentarea dosarului lucrează şi un fost procuror de la DNA Alba Iulia. Este vorba despre Valentin Trif, care s-a transferat în luna septembrie la DIICOT, Structura Centrală.

Poliţistul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile la propunerea procurorilor de la DIICOT Alba Iulia care îl acuză de două infracţiuni de sprijinire a unui grup infracţional, trei infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia a fost luată de judecătorul Dana Ghiţoaica, fost procuror DIICOT. Judecătorul consideră că prin lăsarea în libertate a acestora există riscul evident de e a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă. 

„Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mas media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date“, susţine judecătorul din Alba Iulia în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului şef de la BCCO Alba Iulia.

Alte texte pe aceeaşi temă: 

Cazul Berbeceanu: ipoteza unei răfuieli prinde contur. „Comisarul Cattani“ îşi asumă scrisoarea din arest

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Patimile „Comisarului Cattani“, şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

Şeful de la Brigada de „Crimă Organizată“ Alba Iulia: „Indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului“

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite