Reconstituirea Marii Adunări Naţionale de la 1918 şi Zborul Unirii, printre proiectele finanţate la Alba Iulia de Ministerul Culturii

Reconstituirea Marii Adunări Naţionale de la 1918 şi Zborul Unirii, printre proiectele finanţate la Alba Iulia de Ministerul Culturii

Logo-ul centenarului României Mari

Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat 350 de proiecte/manifestări/acţiuni, cu o valoare totală de 50.055.165 de lei, dintre care 86 ale autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi 264 ale unităţilor administrativ-teritoriale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectele autorităţilor şi instituţiilor publice centrale au o valoare totală de 16.896.865 de lei, iar cele ale unităţilor administrativ-teritoriale - 33.158.300 de lei.
 
Alba Iulia primeşte finanţare pentru restaurarea, reabilitarea, reamenajarea unor obiective de patrimoniu, respectiv monumentele şi clădirile reprezentative ale personalităţilor Unirii, beneficiarul proiectului fiind Primăria municipiului Alba Iulia. Precum şi pentru reabilitarea monumentelor de for public – statuile lui Iuliu Maniu şi I.I.C. Brătianu.
 
La rândul lui, Consiliul Judeţean Alba figurează pe lista ministerului cu patru proiecte, respectiv: ”Inaugurare Sala Unirii – 100 de ani de la Marea Unire”, ”Reconstituirea Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918”, ”Sesiunea ştiinţifică – Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului român, 100 de ani de la Marea Unire (1918 – 2018), ”Zborul Unirii – 23 noiembrie 2018”. Instituţia Prefectului a primit susţinere pentru şedinţa omagială a Guvernului României precum şi pentru cea a Parlamentului. 
 
Din judeţ, doar două alte trei localităţi în afară de municipiul Alba Iulia au prins lista mai mult sau mai puţin scurtă a Ministerului Culturii. Este vorba despre Sebeş, cu un proiect privind publicarea unor volume dedicate istoriei Primului Război Mondial şi Marii Unirii. La Teiuş, primăria va realiza un monument, un bust al martirului Ion Arion dar şi o manifestare culturală: ”Ion Arion, patriot şi martir al neamului”. În comuna Vidra va fi ridicat un monument de for public dedicat eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: