Reconstituire după 100 de ani. Locuitorii din Lupşa au realizat un steag tricolor şi vor merge pe jos pentru a participa la sărbătoarea Unirii de la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupşenii au realizat un nou steag, după 100 de ani, cu care vor merge la Alba Iulia de 1 Decembrie
Lupşenii au realizat un nou steag, după 100 de ani, cu care vor merge la Alba Iulia de 1 Decembrie

Comunitatea din Lupşa s-a mobilizat şi va reface momentul istoric din urmă cu 100 de ani, când un număr de 51 de reprezentanţi au participat cu un steag devenit celebru, la Marea Unire de la Aba Iulia.

Tricolorul care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională este printre puţinele obiecte de patrimoniu de acest tip care se mai păstrează în prezent. Steagul se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşt, fiind clasat în categoria Tezaur, iar în luna noiembrie este ”exponatul lunii” în cadrul acestei instituţii muzeale. 

La iniţiativa reprezentanţilor Primăriei Lupşa, patru femei din sat au confecţionat din lână, la fel ca în 1918, un steag tricolor cu care delegaţia comunei Lupşa va veni la sărbătoarea de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 2018. Duminică, 18 noiembrie, în prezenţa tuturor preoţilor din comună şi în sunet de tulnic, steagul a fost sfinţit în biserica din Lupşa, care a fost neîncăpătoare pentru locuitorii care au dorit să fie prezenţi la acest moment important din viaţa lor. 

După slujbă, a fost refăcută, tot în mod simbolic, o fotografie din 1938 rămasă, de asemenea, în istorie. Participanţii comunei la Marea Adunare de la Alba Iulia au dorit să îşi reamintească după 20 de ani de momentul istoric la care au participat în 1918 şi au realizat o fotografie de grup cu un tulnic, lândă biserica din centrul satului. După 80 de ani, fotografia a fost realizată din nou, în acelaşi cadru, cu reprezentanţi de acum ai comunităţii, care au purtat cu mândrie tulnicul şi noul steag tricolor.

Imagine indisponibilă

”Suntem foarte mândri că steagul cu care lupşenii au participat la Marea Unire din 1918 este exponatul lunii la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Mulţumin celor patru doamne din Lupşa care au reuşit să confecţioneze din lână un nou steag. În luna ianuarie, cele două steaguri se vor «întâlni» la Muzeul naţional de Istorie. Noul steag va fi dus acolo de către o delegaţie a comunei noastre, după care va rămâne în biserica de la Lupşa”, a spus Radu Penciu, viceprimarul comunei, care deţine în prezent şi atribuţiile de primar. 

Acesta a mai spus că mai multe persoane din comună vor reface drumul istoric al delegaţiei din urmă cu 100 de ani, urmând să parcurgă pe jos traseul de la Lupşa, până la Alba Iulia. Drumul parcurs va fi peste munte, plecând de la Lupşa, pe la Mogoş şi de aici se va coborî la Ighiu, dupa care delegaţia se va îndrepta spre Alba Iulia. 

Fotografia din 1938 şi cea realizată în 2018, lângă biserica din Lupşa:

Imagine indisponibilă
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite