Rechizitoriul directorului DSV Alba. Vezi ce acuzaţii de corupţie îi aduc procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bereş conduce DSV Alba de aproape 7 ani
Vasile Bereş conduce DSV Alba de aproape 7 ani

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba, Vasile Bereş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Vasile Bereş este acuzat că a anulat procese verbale de contravenţie şi a primit mită în alimente de la directorul unui supermerket

Procurorii DNA susţin că directorul Vasile Bereş a anulat trei procese verbale de contravenţie, iar alte două astfel de documente le-a reţinut la el în birou până s-a prescris perioada de plată a sancţiunii.  Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de 3.920 de lei. De asemenea, directorul DSV Alba mai este acuzat că a pretins şi primit de la un denunţător, director al unui supermarket din Sebeş, produse alimentare în valoare de 200 lei pentru a nu mai efectua controale la unitatea respectivă. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 14 iunie 2012, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 5 iulie 2012.

Denunţ la DNA

Infracţiunile de abuz în serviciu au fost descoperite ca urmare a unei plângeri depuse de administratorul societăţii Imperial Prod Impex SRL Alba, Romulus Cristea. Acesta a denunţat faptul că ar fi fost amendat cu suma de 2.000 de lei şi i s-a suspendat activitatea societăţii, care adminsitrează o parte din cea mai mare piaţă agroalimentară din Alba Iulia, după ce a refuzat să mai permită parcarea autoturismelor anngajaţilor DSV pe terenul propriu, aflat lângă sediul instituţiei.

După aplicarea amenzii de către inspectorii instituţiei, Vasile Bereş ar fi iniţiat demersuri pentru ca amenda să nu fie dată în debit la DGFP Alba. Astfel, acesta i-a cerut consilierului juridic Elena Bica Draşovean să găsească o modalitate pentru ca amenda să nu fie plătită. Directorul a fost interceptat ambiental şi telefonic atunci când discuta cu Romulus Cristea despre amendă.

Cristea: Şi cu problema cealaltă, a noastră ce facem. Contabila zice că ea ştie sigur că mi-aţi bagat în debit. Ce dracu?
Bereş: Un drac…
Cristea: Nu vreau să avem probleme împreună.
Bereş: O văzut contabila?
Cristea: O zis că o povestit cu cineva de la finanţe
Bereş: Serios?
Cristea: Dă-o dracului de treabă că nu vreau să am probleme.
Bereş: Cum să îţi fie în debit!
Cristea: Ţi-am spus, eu nu ştiu ce să cred.
Bereş: Treaba lor. Eu vorbesc pe ce ştiu eu.

Percheziţe la DSV Alba

În 18 aprilie 2012 procurorii DNA au realizat o percheziţie la sediul DSV, ocazie cu care au fost identificate şi alte procese verbale anulate sau reţinute, în biroul directorului. În aceeaşi zi, consilierul juridic Draşovean a mers la Trezoreria Alba Iulia şi a plătit din bani personali suma de 2.000 de lei reprezentând amenda aplicată firmei Imperial Prod Impex SRL Alba. Aceasta a spus că era ocupată şi de aceea a depus cu întârziere procesul verbal la Trezorerie şi l-a plătit din banii proprii. Procurorii au dispus, în final, scoaterea  de sub urmărire penală a consilieruuil juridic Elena Bica Draşovean şi aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei.

Bereş a justificat anularea documentelor prin faptul că inspectorul ar fi aplicat greşit amenda angajaţilor şi nu societăţii la care lucrau aceştia. „Potrivit legislaţiei, anularea unui proces-verbal de constatare a unei contravenţii poarte fi decisă numai de instanţa de judecată. De asemenea, directorul avea obligaţia să dea toate procesele verbale la Serviciul de Inspecţie, pentru a fi date în debit, în 30 de zile de la expirarea termenului de formulare a plângerii contravenţionale“, se afirmă în rechizitoriul DNA. Procurorii mai reţin faptul că „Vasile Bereş a instituit o practică în a exonera de la plata amenzii anumiţi contravenienţi“.

A cumpărat alimentele din bani personali

Fapta de luare de mită a avut loc în relaţia cu un supermarket din Sebeş, administrat de o companie multinaţională. Vasile Bereş ar fi solicitat, prin intermediul unui subordonat două coşuri de produse alimentare în valoare de 200 de lei. Iniţial, inspectorii DSV au pus sechestru pe o cantitate de 169 de kg de pomelo de la magazinul respectiv. Directorul supermarketului s-a denunţat la DNA.

„Pentru a evita efectuarea unor controale, împrejurare sugerată de învinuit, denunţătorul a achiziţionat din banii personali produse alimentare din supermarket, care i-au fost remise lui Bereş Vasile la sediul instituţiei“, se mai afirmă în rechizitoriu. Şi în acest caz există interceptări telefonice:

Director magazin: Am vorbit cu domnul.. şi m-a rugat să vă sun-
Bereş: Am o rugăminte din partea direcţiei.
Director: Vă rog
Bereş: Vine doctorul... azi pe la dvs. şi vă spune care e rugămintea mea. Se poate?
Director: Da, cum să nu.
Bereş: Vă mulţumesc. Ajunge în cursul zilei şi vă caută pe dvs.
Director: În regulă
Bereş: Că e mai delicat prin telefon.

Discuţie între Vasile Bereş şi intermediar:
Bereş: Te-ai întâlnit cu directorul?
X: Da
Bereş: Eu nu am apucat să îi spun la telefon ce îmi trebuie
X: Păi. Mie mi-a zis, cum o cheamă?
Bereş: Două coşuri pentru din ăsta, pentru mâine după-amiază că trebuie să le trimit la Bucureşti.
X: Am înţeles
Bereş: Treci tu pe la el, cu pomelo, şi îi spui şi de asta.
X: Da. Trebuie să ajung să îi ridic şi sechestrul bată-i-l soarele, azi.

Discuţii între vasile Bereş şi comercianţi:
Bereş: Îmi trebuie nişte cârnaţ ieftin.
Y: Cât de ieftin? Ieftin, ieftin sau aşa?
Bereş: De dat gratis.
Y: Stai să scriem pe o foicică. Cât?
Bereş: Vreo 15 kile.
Y: Deci, 15 kilograme cârnaţ. În pungi şi le dau la şoferi?
Bereş: Într-o pungă, că şi le împart ei.
Y: Ie. Îhî. No, bine. No şi altceva? Numa atât?
B.V.: Merci mult.

Bereş: Domnu', dumneavoastră sâmbătă lucraţi?
X: Nu, liberi!
Bereş: De-aia o fost revoluţia, bă! Şi totuşi, până la ce oră?
X: În principiu 15.00-16.00.
Bereş: Ştii de ce te întreb: îmi trebuie carne proaspătă să o duc luni până la Satu Mare, îmi trebuie o pulpă, o ceafă şi un cotlet. Când să vin să le iau?
X: Şi luni când pleacă? Sau cum?
Bereş: Luni plec, în jur de 7.00 dimineaţa. Nu, că eu mă duc.
X: Deci 7.00, păi atunci le iei luni dimineaţa direct de aicea din frig.
Bereş: Omule, ce te rog, pregăteşte-le că tră să mă duc la un doctor în Satu Mare şi trec eu luni.

Dosare disjunse de procurori

Directorul DSV a respins toate acuzaţiile procurorilor. A declarat procurorilor că a anulat procesele verbale, deoarece erau susceptibile să fie anulate de instanţă pe diferite neregularităţi referitoare la textul sancţionator şi la forma acestora. În legătură cu acuzaţia de luare de mită, Bereş a spus că nu a pretins şi nu a primit foloasele materiale menţionate. Fapta de abuz în serviciu este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, iar cea de luare de mită - de la 3 ani la 15 ani.

Procurorii au dispus disjungerea a alte două cauze în care Vasile Bereş este cercetat tot pentru abuz în serviciu. Un dosar se referă tot la un proces verbal de contravenţie, iar celălalt la faptul că ar fi dispus în mod abuziv aplicarea unui ordin al ANSVSA privind autorizarea societăţilor comerciale care procesează carne.

Un al treilea dosar a fost disjuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi se referă la o amendă de ciruclaţie încasată de Bereş la Blaj. Un agent de poliţie este cercetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual după ce a modificat starea de fapt a contravenţiei în care a fost surprins Bereş. În loc să îi suspende permisul pentru că a depăşit pe linie continuă, l-a sancţionat pentru că nu ar fi purtat centura de siguranţă.

Directorul Vasile Bereş nu a putut fi contacatat pentru a comenta acuzaţiile aduse. A anunţat la sediul DSV Alba că este în concediu, începând de luni, 18 iunie 2012.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite