Recepţia lotului 3 de pe Autostrada Sebeş - Turda, amânată pentru ianuarie 2018. CNAIR a cerut înlocuirea corpurilor de iluminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările pe lotul al autostrăzii sunt finalizate aproape integral
Lucrările pe lotul al autostrăzii sunt finalizate aproape integral

Lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda nu va mai fi inaugurat anul acesta. Deşi, iniţial, reprezentanţii CNAIR urmau să viziteze săptămâna viitoare lotul 3 pentru recepţia finală, deplasarea în teren s-a amânat pentru data de 9 ianuarie 2018.

Recepţia celui mai avansat lot de autostradă, care mai trebuia deschis circulaţiei anul acesta, se amână, în cel mai fericit caz, pentru 9 ianuarie 2018. Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda, singurul care mai avea şanse de a fi finalizat anul acesta, va fi inaugurat la începutul lui 2018. Lucrările la tronsonul de 12,4 kilometri au început în luna mai a anului 2014 şi trebuiau terminate luna aceasta. În luna noiembrie, însă, stadiul fizic al drumului era de 97,5 la sută.

Oficiali ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere afirmă că mai sunt de asfaltat 300 de metri şi că trebuie înlocuite corpurile de iluminat care funcţionează cu sodiu, cu altele cu LED-uri. Recepţia din perioada 8-10 ianuarie 2018 este condiţionată de existenţa condiţiilor meteo favorabile. La sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură (API) acuzau Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de faptul că a ajuns în situaţia de a ”căuta nod în papură” constructorului lotului 3 al Autostrăzii Sebeş – Turda pentru a nu face recepţia lucrărilor.

Lotul 3, între Aiud şi Decea, a fost construit de compania italiană Tirrena Scavi şi este primul finalizat dintre cele patru de pe traseul de peste 70 de kilometri cuprins între Sebeş (Alba) şi Turda (Cluj). Termenul pentru efectuarea recepţiei acestui lot de autostradă a fost amânat de mai multe ori, din cauză că firma constructoare nu a finalizat toate lucrările, explicau anterior reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Recepţia lotului ar fi trebuit să aibă loc încă de luna trecută, însă constructorul nu trimisese încă raportul privind încheierea lucrărilor nefinalizate şi remedierea neconformităţilor constatate la pre-recepţie, explica atunci Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. Mai mult, constructorul nici nu efectuase testările dinamice la structuri. Potrivit reprezentantului CNAIR, termenul pentru recepţie depinde de momentul în care constructorul va termina „cu adevărat” lucrările.

Una dintre nemulţumirile celor de la Drumuri ar fi că firma de construcţii a montat becuri cu sodiu şi nu cu LED, aşa cum era prevăzut în proiect. Deşi pare un detaliu minor, soluţia aleasă de constructor ar dubla costurile lunare ale CNAIR cu reţeaua de iluminat. Astfel, factura lunară pentru iluminatul acestui lot de autostradă ar fi între 90.000 de euro – 100.000 de euro pe soluţia cu becuri de sodiu, dublu faţă de nivelul de 40.000 de euro – 50.000 de euro, estimat pentru soluţia cu becuri LED. După deschiderea ciruclaţiei, din cei 12,5 kilometri, se va putea circula doar pe 8 kilometri, între nodurile Decea şi Aiud.

Drumul continuă prin dreptul localităţii Aiud şi se termină în câmp, acolo unde ar urma să facă joncţiunea cu tronsonul 2. Din păcate, atât acest sector de drum, cât şi lotul 1 sunt la maximum 40% stadiu fizic de realizare. Estimarea pentru finalizarea lor este, la modul cel mai optimist, sfârşitul anului 2018. Lucrările sunt pe final şi la lotul 4, de 16,3 kilometri, cuprins între nodul Decea şi Turda. Constructorul mai are nevoie de o săptămână în care să ridice un zid de sprijin în zona afectată de alunecări. Se lucrează cu câte 5 echipe a câte 7 oameni la montarea balustradelor şi mai trebuie trasate marcajele rutiere pe unele porţiuni. Cel mai probabil, lotul 4 şi 8,5 km din lotul 3 vor fi deschişi circulaţiei în prima parte a anului 2018.

Citiţi şi:

 

Culisele fabricilor de arme din Cugir. De ce sunt angajate numai femei pentru încărcarea muniţiei cu praf de puşcă  

Regele considerat cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ. Avea o avere estimată la 400 de miliarde de dolari  

Inginerul român care i-a învăţat sculărie pe americani. A lucrat pentru cinci companii din SUA  

Experienţa fascinantă a unui student român în Indonezia. „M-a rugat să pun mâna pe soţia lui gravidă, să le binecuvântez copilul, ca să arate ca mine“  

VIDEO Cum se reglează corect oglinzile retrovizoare la maşină. Ce reprezintă unghiul mort şi cum se poate anula

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite