Reacţia unui fermier care a aflat că trebuie să plătească taxa de adăpat animalele: „Cât ne vom mai lăsa călcaţi în picioare?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fermier din Alba a descoperit cu surprindere că trebuie să plătească o taxă pentru ca animalele pe care le deţine să poată bea apă din văi sau râuri. Liviu Crişan spune că trebuie să plătească în total 3.500 de lei.

Liviu Crişan este medic veterinar în oraşul Abrud, dar deţine şi o fermă cu mai multe capete de bovine şi cabaline. Recent, a descoperit faptul că are nevoie de autorizaţie de la ”Apele Române” pentru a putea adăpa animalele în orice sursă de apă, chiar dacă se află pe terenul aflat în proprietatea sa. Fermierul a făcut publică situaţia pe un grup online al crescătorilor de animale.

”Ştiaţi că vacile, oile, caprele şi porcii nu mai pot bea apă din izvoarele şi văile patriei fără a avea autorizaţie de la Apele Române? Nimic ieşit din comun până aici dar problema apare în momentul când încerci să obţii această autorizaţie. Ţi se spune într-un mod foarte drăguţ în vedere că trebuie să plăteşti 1.500 lei o taxă pt eliberare a autorizaţiei, iar documentaţia nu poate să o facă decât o firmă privată agreată de Apele Române care mai percep o taxă, după spusele funcţionarilor de acolo, de încă 2.000 lei. Deci în concluzie animalele din bătătura omului mai pot bea apa acestei ţări numai după ce proprietarul plăteşte 3.500 de lei. Posibil să fie o chestie foarte normală, dar cred că şi aceasta, printre multe altele, ajută la declinul zootehniei româneşti care, probabil, dacă nu luăm noi fermierii atitudine, va dispare cu desăvârşire. PS. Autorizaţia este valabilă 2 ani şi neobţinerea acesteia în termenul legal se pedepseşte cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei. Oare în ce ţară şi în ce epoca trăim şi cât ne vom mai lasă călcaţi în picioare?”, a scris fermierul Liviu Crişan în Grupul Văcarilor din România.

fermier alba

Medicul veterinar Liviu Crişan

Fermierul prezintă şi un proces-verbal de constatare încheiat de angajaţi ai Apelor Române care au efectuat un control la ferma pe care o deţien în comuna Ciuruleasa. Din document rezultă că alimentarea cu apă a animalelor se face dintr-un izvor de coastă motiv pentri care s-a impus obţinerea autorizaţiei din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. Fermierul are ca termen de obţinere a autorizaţiei data de 31 ianuarie 2020.

Reprezentanţii SGA Alba susţin, în replică, că autorizaţia  fost impusă printr-un ordin emis de ministrul Agriculturii în iulie 2019. Astfel, în cazul fermelor sau gospodăriilor cu mai mult de 100 de capete de ovine sau mai mult de 30 de capete de bovine, care consuma apă de suprafaţă, este nevoie de autorizaţie.

„Autorizaţia de gospodărire a apelor reprezintă actul care condiţionează din punct de vedere tehnic şi juridic funcţionarea sau exploatarea obiectivelor noi, construite pe ape sau care au legătură cu apele de suprafaţă, subterane, cu zona costieră, faleza, litoralul şi plaja mării, cu apele maritime interioare, marea teritorială, zona economică exclusivă şi platoul continental, precum şi funcţionarea şi exploatarea în continuare a celor existente şi, după caz, desfăşurarea activităţii de depozitare, manevrare şi/sau transport prin conducte al substanţelor periculoase sau alte activităţi pe sol sau în subsol care pot conduce la evacuarea indirectă de substanţe periculoase în apele subterane sau de suprafaţă”, se precizează în ordinul meţionat.

ferma animale alba
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite