Reabilitare termică cu bani de la Uniunea Europeană pentru 1.215 apartamente din Alba Iulia. Investiţie de aproape 9 milioane de euro

Reabilitare termică cu bani de la Uniunea Europeană pentru 1.215 apartamente din Alba Iulia. Investiţie de aproape 9 milioane de euro

Primăria Alba Iulia a semnat marţi, 19 martie 2019, două contracte cu ADR Centru pentru finanţarea din fonduri europene a lucrărilor de reabilitare termică a 13 blocuri din oraş

Ştiri pe aceeaşi temă

Blocurile vizate de lucrările de reabilitare termică sunt situate în cartierele Cetate, Ampoi II, Ampoi I şi Lumea Nouă. Investiţia este de 40,65 milioane lei (aproximativ 8,8 milioane euro). Din această sumă, Primăria va acoperi 15%, iar asociaţiile de proprietari beneficiare, 25%. În urma lucrărilor, consumul de energie în apartamente ar urma să scadă cu până la 40%.
 
„Este un ajutor imens pentru cei care locuiesc în aceste blocuri. Ţinta este 1.215 apartamente, cu o medie de 3 persoane, adică aproximativ 3.000 de oameni care vor trăi altfel, aşa cum ar fi trebuit să trăiască şi până acum”, a spus primarul Mircea Hava, prezent la eveniment. Contractele au fost semnate de primarul Mircea Hava, în calitate de reprezentant al administraţiei locale şi Simion Creţu, directorul ADR Centru. A mai fost prezent administratorul public al municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.
 
Cele două proiecte cu obiectivul “Creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din municipiul Alba Iulia” şi au ca beneficiari mai mult de 2.100 de cetăţeni din Alba Iulia care trăiesc în cele 1.215 de apartamente din blocurile reabilitate. Din suma totală de 40,65 milioane lei, 19,84 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile alocate (aproximativ 4,32 milioane euro, 60% din valoare eligibilă), restul fiind contribuţia primăriei şi a locatarilor.
 
Primarul Mircea Hava a fost prezent la semnarea contractului cu Agenţia de Dezvoltare Regională
 
Lucrările vor fi realizate până în ianuarie 2020 şi presupun următoarele activităţi:
– înlocuirea tâmplăriei exterioare din lemn sau metal existente la camerele de locuit şi balcoane, inclusiv cele destinate accesului în blocul de locuinţe
– izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren expandat, ignifugat de 10 cm
– aplicarea suportului pentru tencuială decorativă
– izolarea termică perimetrală a ferestrelor
– izolarea pereţilor din casa scării
– termo-hidroizolarea acoperişurilor cu strat termoizolant din plăci de polistiren expandat ignifugat de înaltă densitate (15 cm grosime)
– termoizolarea planşeului peste parter şi a pereţilor dintre windfang şi apartamente cu polistiren ignifugat de 8 cm şi vopsitorie lavabilă
– înlocuire şorţ tablă
– montarea de glafuri interioare din PVC şi exterioare din aluminiu vopsit electrostatic
– finisaj exterior cu tencuială decorativă
– înălţarea gurilor de aerisire de pe acoperiş.

Scopul investirii acestor fonduri nerambursabile este de a reduce consumul de energie şi de a limita emisiile de gaze cu efect de seră cu 24% până în 2020, crearea şi menţinerea de locuri de muncă, dar şi conştientizarea cetăţenilor în problematica energiei durabile în vederea mobilizării şi implicării lor în acţiuni susţinute de reducere a consumurilor de energie. Pentru fiecare apartament reabilitat, prin asociaţiile de proprietari, contribuie financiar şi proprietarii la cofinanţarea asigurată pentru realizarea lucrărilor”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

“Prin contractele semnate azi, beneficiile Europei se simt clar şi au un destinatar mai bine definit ca oricând: albaiulianul. Oricare, fiecare albaiulian. Fie că vorbim de locuitorii M-urilor, de lângă Cetate sau de cei din MV-urile de la stadion, cei care locuiesc aici vor trece la nivelul următor de confort. Anveloparea celor 13 blocuri, dincolo de costurile reduse pentru cetăţean de la proiect la exploatare, are puterea de a mai schimba ceva în bine: valoarea imobiliară, dar şi de a corecta opacitatea clădirilor, trecând de la suportabil, la agreabil. Cel mai facil şi economic mod pentru cetăţean e să facem asta cu o contribuţie minimă din partea lui, eşalonată pe 5 ani. Pentru că accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană este “specialitatea casei” la Alba lulia: asta am făcut în ultimii ani, asta facem şi acum şi, în ceea ce mă priveşte, asta voi face şi pe viitor”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba lulia.

Majoritatea străzilor pe care sunt amplasate blocurile se află la mai puţin de 1 km de Cetatea Alba Carolina, o poziţie cheie pentru imaginea de ansamblu al acestui obiectiv turistic de renume naţional şi internaţional. Reducerea noxelor emise de clădiri şi a consumului de energie realizate prin aceste proiecte, alături de celelalte proiecte locale sau judeţene, vor susţine obţinerea unui aer mai curat şi dezvoltarea unui oraş mai verde. Lucrările prevăd izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren expandat, ignifugat, de 10 centimetri, aplicarea suportului pentru tencuială, izolarea termică perimetrală a ferestrelor din casa scării, termo-hidrolizolarea acoperişurilor cu strat termoizolant şi multe alte lucrări care ar trebui să reducă facturile oamenilor la energia consumată.
 
Blocuri prinse în proiect 1: 
M1-M6 B
M7A-M12
Blocurile nr. 35, 62 şi CH1 de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Strada Cloşca şi Bulevardul Transilvaniei
 
Blocuri prinse în proiect 2:
14 A şi 13 B de pe Bulevardul Transilvaniei
Blocul CF 11 de pe Strada Cloşca
MV1-MV7 (nr. 79, 81, 83, 85) şi MV2-MV12 (nr. 26, 28, 30, 32, 93, 91) de pe Bulevardul Revoluţiei şi Calea Moţilor
D3-D4 de pe Strada Ampoiului
D2-D3 de pe străzile Gheorghe Şincai şi Strada Republicii nr.24
blocul 8 de pe Strada Livezii
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: