Dispută pe bornele de la Piatra Secuiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bornele topo sunt colorate periodic în culorile naţionale ale României şi Ungariei
Bornele topo sunt colorate periodic în culorile naţionale ale României şi Ungariei

Turiştii care urcă pe Munţii Trascău se întrec să vopsească două borne de beton în culorile drapelelor Ungariei şi României. „Lupta“ se duce la o altitudine de peste 1.000 de metri.

Două borne topografice de beton amplasate pe masivul Piatra Secuiului, la Rimetea, în judeţul Alba, sunt obiectul unei dispute între turiştii români şi maghiari. Periodic, cele două borne sunt vopsite în culorile drapelului naţional al Ungariei şi României de către turiştii care urcă masivul muntos, aflat pe teritoriul comunei Rimetea. 

Comuna a fost inclusă în februarie 2012 de Ministerul Culturii pe lista propunerilor pe care le are România pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Propunerea s-a făcut la „pachet“ cu localitatea maghiară Hollóko, aflată la 92 de kilometri de Budapesta, care este pe lista UNESCO din 1987.

Masivul Piatra Secuiului are o altitudine de 1.128 metri şi reprezintă una dintre atracţiile turistice 

ale zonei. Zeci de mii de turişti, majoritatea maghiari, vizitează în fiecare an comuna Rimetea şi localitatea componentă, Colţeşti. Rimetea are, de altfel, peste 90 la sută din cei 1.250 de locuitori de etnie maghiară. 

Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaş şi alungit, străbătut de o „râpă“, ceea ce face ca, din mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori. Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă şi numele de „Colţii Trascăului“ şi adăposteşte ruinele unei fortăreţe medievale. Potrivit unei legende locale, denumirea de „Piatra Secuiului“ provine de la faptul că, în secolul al XIII-lea, secuii din sat s-au refugiat pe muntele din apropiere pentru a scăpa de asediul tătarilor.

Parcurgerea traseului turistic din centrul comunei şi până în vârful masivului, marcat cu cruce albastră, durează o oră şi jumătate, în timp ce coborârea se face într-o oră. Traseul este destul de dificil, pentru că panta este abruptă, dar efortul merită. Peisajul este încântător. Este recomandat pentru turişti să nu se abată de la traseu, pentru că se pot întâmpla accidente tragice. În 15 iulie 2012, un tânăr de 16 ani din Ungaria a murit după ce a căzut 30 de metri în prăpastie. A alunecat după ce a părăsit traseul marcat. 

   

La noi în comună, peste tot, pe clădirile oficiale, este arborat drapelul României, pentru că suntem în România. ”, Szocs Francisc, primarul comunei Rimetea.

Am ajuns acolo în iulie şi am colorat bornele în tricolorul României. Se pare că le-au colorat la loc. Nu e nimic, o să merg iar. ”, Florin, căţărător.

borne rimetea
borne rimetea
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite