Punct final în telenovela concesionării celui mai mare depozit de deşeuri din Transilvania. Justiţia respinge acţiunea Polaris. RER şi Retim sunt operatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos
Depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos

Curtea de Apel Alba Iulia a respins luni, 25 ianuarie, contestaţia formulată de firma Polaris M. Holding cu privire la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Alba pentru concesionarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos.

După mai bine de trei ani de la finalizarea investiţiei, Consiliul Judeţean va putea să încheie contractul prin care va concesiona depozitul ecologic de deşeuri şi instalaţiile aferente unui operator privat, condiţie prevăzută în contractul de finanţare cu Comisia Europeană prin care a fost realizat proiectul în valoare de 24 de milioane de euro.

Polaris M Holding a solicitat anularea deciziei Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), din 17 decembrie 2020, prin care s-a respins contestaţia formulată faţă de decizia comisiei Consiliului Judeţean Alba. Luni, 25 ianaurie 2021, Curtea de Apel a respins contestaţia Polaris şi a menţinut decizia CNSC.

”Respinge cererea de suspendare a procedurii de atribuire/executării contractului până la soluţionarea definitivă a cauzei. Respinge plângerile formulate împotriva Deciziei CNSC 2349/C10/2199, 2275, 2328/17.12.2020 de către petenţii: RER VEST SA şi POLARIS M HOLDING în calitate de membru al asocierii POLARIS MEDIU SRL-POLARIS M HOLDING SRL în contradictoriu cu intimata Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Alba. Definitivă”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Comisia de licitaţie a stabilit la începutul lunii octombrie 2020 că cea mai bună ofertă a fost prezentată de Asocierea RER Vest – Retim cu 94,48 puncte. Pe locul doi s-a clasat oferta firmei Supercom cu 93,46 puncte. Ofertele celorlalte două societăţi participante: Girexim Universal şi Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding au fost respinse în faza de evaluare a propunerilor financiare.  Valoarea ofertei câştigătoare prezentată de Asocierea RER Vest – Retim este de 69.929.432 lei, fără TVA, cea mai mică dintre cele patru prezentate în cadrul procedurii. Contractul va fi încheiat pe o durată de 6 ani.

Operatorul ar urma să administreze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, precum şi cele de sortare de la Zlatna şi Baia de Arieş şi Aiud, dar şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la centrul de la Galda de Jos. Iniţial contractul avea o valoare estimată de 63.518.681 de lei, dar prin măsurile de remediere aplicate în timpul procedurii s-a ajuns la valoarea estimată de 88.905.702 lei. 

Operatorii care vor colecta deşeurile

Asocierea RER Vest (fosta RER Ecologic Service Oradea SA) şi Retim Ecologic Service SA Timişoara este şi noul operator de salubritate în municipiul Alba Iulia, respectiv în toată zona 1 a judeţului, care mai cuprinde municipiul Aiud şi oraşele Teiuş şi Ocna Mureş, respectiv comunele adiacente acestora. Valoarea contractului este de 74.110.971 de lei. De asemenea, în zona 2, cu municipiul Sebeş, oraşul Cugir şi comunele din jurul acestora, noul operator va fi tot asocierea SC RER Vest – Retim Ecologic Service SA, contractul având o valoare de 47.690.707 de lei. În 2018, RER Ecologic Service SA Oradea şi-a schimbat denumirea în RER Vest. 

În zona 4 (municipiul Blaj şi comunele din apropiere), contractul de colectare şi transport până la staţia locală de transfer a fost obţinut de asocierea SC Greendays SRL Baia Mare / Greendays 2-Solucoes Ambientas SA din Portugalia cu o valoare de 22.536.583 de lei. Contractele nu au putut fi puse în aplicare până la operaţionalizarea Centrului de la Galda de Jos, prin finalizarea procedurii de concesionare de către Consiliul Judeţean Alba. Deocamdată, zona 3, cea a Munţilor Apuseni, a rămas pe dinafara procedurii, după ce administraţiile locale din oraşele Câmpeni şi Abrud au refuzat să intre în acest proiect. Licitaţia a fost mult întârziată şi nu a mai putut fi organizată de către Salubris Alba.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Misterul aurului găsit de un căutător de fier vechi la groapa de gunoi din Aiud. Cum a fost ascuns de comunişti

Amenda primită de compania E.ON după ce a lăsat mii de consumatori din Alba Iulia fără gaze naturale

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite