Pterozaurul Dracula, vedeta unui muzeu din Germania. Fosile ale păsării uriaşe au fost descoperite în 2009 lângă Sebeş

Pterozaurul Dracula, vedeta unui muzeu din Germania. Fosile ale păsării uriaşe au fost descoperite în 2009 lângă Sebeş

Scheltul păsării uriaşe a fost realizat după fosilele descoperite lângă Sebeş

Cel mai mare pterozaur găsit vreodată în lume, botezat Dracula, a devenit vedeta Muzeului Altmuhltal din Denkendorf, Germania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rămăşiţe ale păsării preistorice, găsite în 2009 lângă Sebeş, în zona rezervaţiei Râpa Roşie, sunt expuse la muzeul german, iar turiştii vin să vadă cum arată grozăvia din Transilvania. 
 
Dracula, cum a fost botezat de oamenii de ştiinţă, a trăit până acum 66 de milioane de ani, apărând în zonă încă de acum 240 de milioane de ani. Descoperirea sa a însemnat un moment important, Dracula find prima vertebrată în stare să zboare, graţie oaselor sale uşoare. Oamenii de ştiinţă cred că avea o deschidere a aripilor de 12 metri şi era înalt de 3,5 metri.
 
Primii reprezentanţi ai speciei aveau coadă, însă această a dispărut treptat, pe măsură ce animalele şi-au perfecţionat zborul. Ce frapează la Dracula e gabaritul sau. Cântarea cel puţin o jumătate de tonă, iar gâtul sau era comparabil cu cel al unui bărbat adult. Pterosaurul avea un deget alungit care a format marginea din faţă a fiecărei aripi şi trei expuse pentru alergare şi căţărare. 
 
 
Folosind fragmente de os ca ghid, oamenii de ştiinţă au reconstruit un model al creaturii - despre care se spune ca este cel mai mare pterozaur găsit până în prezent şi care este expus la muzeul din oraşul german. Tot aici pot fi văzute, separat, şi fosilele pterozaurului descoperit lângă Sebeş. Rămăşiţele lui Dracula au fost găsite de paleontologul clujean Matei Vremir, în depozitele argiloase din zona Sebeş - Glod. Iniţial, acesta a găsit o vertebră cervicală de 30 de centimetri.
 
 
Dinozaurii zburători, aşa cum e Dracula, sau pterodactilii, au trăit în Transilvania când această era un fel de insulă cu clima subtropical. Pasărea uriaşă despre care se susţine că a trăit în zona unde a fost descoperită avea înălţimea unei girafe. Monstrul preistoric a fost botezat ”Dracula” din două motive: locul unde a fost găsit şi puterea şi agresivitatea cu care îşi vâna prada. Expoziţia din oraşul german va fi deschisă până în luna noiembrie 2018.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: