PSD Alba a reclamat PNL şi Alianţa USR PLUS pentru „propagandă electorală“. Ce a decis Biroul Electoral Judeţean

PSD Alba a reclamat PNL şi Alianţa USR PLUS pentru „propagandă electorală“. Ce a decis Biroul Electoral Judeţean

PSD a reclamat prezenţa priamrului Mircea Hava într-un articol din presa locală

Biroul Electoral Judeţean Alba a respins joi, 18 aprilie, o plângere formulată de PSD Alba ai cărei reprezentanţi au reclamat faptul că organizaţiile locale ale PNL şi USR-PLUS că au început campania electorală mai devreme.

Ştiri pe aceeaşi temă

PSD a reclamat în 17 aprilie o aşa-zisă ”propagandă electorală” desfăşurată de PNL şi Alianţa USR-PLUS, în afara perioadei de campanie. Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, aflat pe poziţia a doua a listei de candidaţi ai PNL pentru alegerile europarlamentare, a fost reclamat că a apărut în presa locală în context ”explicit electoral”, în timp ce reprezentanţii Alianţei 2020 USR PLUS au distribuit pliante cu sigla şi cu îndemnul la vot. 
 
BEJ Alba a analizat în 18 aprilie plângerea şi a decis că sesizarea este ”prematur formulată”, drept pentru care a respins-o. PSD Alba a cerut luarea unor măsuri privind încetarea propagandei electorale începute de către PNL Alba respectiv Alianţa 2020 USR PLUS, în perioada premergătoare campaniei electorale. S-a precizat faptul că în presa locală au fost publicate articole cu fotografia ”candidatului PNL Mircea Hava”, cu un ”conţinut explicit electoral” pe care este inscripţionat: ”Candidat al Partidului Naţional Liberal al alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019”. 
 
De asemenea social-democraţii au mai sesizat faptul că pe mai multe străzi din municipiul Alba Iulia au fost distribuite flyere inscripţionate cu sigla Alianţei 2020 USR PLUS cu textul ”Votează-ne pe 26 mai!”. Reprezentanţii BEJ au precizat că nu au atribuţii de a analiza o astfel de plângere în afara perioadei de campanie electorală, astfel încât PSD s-a adresat greşit acestei instituţii. 
 
”Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua de referinţă şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă care precedă ziua de referinţă, ora 07,00”, se arată în decizia BEJ. Astfel, instituţia a considerat că ”aspectele sesizate de petentă privind propaganda electorală desfăşurată în perioada premergătoare campaniei electorale, precum şi nerespectarea dispoziţiilor legii nr. 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, excedează competenţele sale speciale atribuite de Legea nr. 33/2007. 
 
Aşa fiind, reţind şi considerentele Deciziei BEC pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019 nr. 54/D/09.04.2019, sesizarea formulată de organizaţia PSD Alba va fi respinsă ca prematur formulată. Pentru aceste motive, Biroul Electoral Judeţean Nr. 1, judeţul Alba decide: Respinge sesizarea formulată de PSD Alba, ca prematur formulată”, se precizează în hotărârea BEJ Alba, semnată de judecătoarea Silvia Iosa.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: