Protest la Roşia Montană: mineri de la RMGC şi localnici cer aprobarea proiectului minier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii în centrul istoric din Roşia Montană
Protestatarii în centrul istoric din Roşia Montană

Câteva sute de persoane, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici din comună, au iniţiat marţi dimineaţă un protest spontan în zona centrală a localităţii. Oamenii solicită aprobarea proiectului de lege în Parlament şi repornirea mineritului la Roşia Montană.

Reprezentanţii sindicatului ”Viitorul Mineritului” din cadrul RMGC au ameninţat cu blocarea drumului care leagă comuna cu DN74. 

Iniţial a participat la protestul spontan aproximativ 100 de persoane, dar a pe parcursul zilei numărul acestora a crescut la peste 500. Oamenii cer dezbaterea proiectului de lege în parlament şi, în consecinţă, aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană. Protestul a fost iniţiat ca urmare a decizei USL, de luni, privind respingerea legii în Parlament.

”Puteţi să trăiţi cu moartea Roşiei Montane pe conştiinţa?”, îl întreabă sindicaliştii de la RMGC pe liderul PNL, Crin Antonescu, primul lider USL care s-a pronunţat împotriva legii. Membrii sindicatului susţin că nu înţeleg cum este posibil, pentru un politician liberal, să se pronunţe împotriva investiţiilor şi împotriva creării locurilor de muncă. ”Noi, cei 100.000 de oameni din Apuseni, care am susţinut în ultimii zece ani mineritul la Roşia şi care i-am votat pe membrii parlamentului şi aşteptăm de la ei hotărâri care să ne facă viaţă mai bună, ce ar trebui să facem? De ce noi nu contăm, ci contează doar cele câteva mii, total neinformaţi despre ce înseamnă proiectul minier, şi care nu au fost nici măcar o singură dată la Roşia Montană, dar spun că se opun locurilor noastre de muncă?”, susţin sindicaliştii RMGC într/un comunicat de presă.

protest rosia

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, de sindicatul ”Viitorul Mineritului”:

”Veţi candida anul viitor la alegerile prezidenţiale. Înţelegem emoţiile pe care protestele împotriva proiectului de la Roşia Montană vi le-au provocat, dar ţinem să subliniem că românii din toată ţara vor să muncească, nu să protesteze. Spaima cea mai mare a românului de rând este ziua de mâine, nu o pancartă. Cea mai mare frică a noastră, ca părinţi, este ce punem mâine în farfurii copiilor noştri, nu o serie de lozinci. Majoritatea romanilor vor locuri de munca si au nevoie de orice sansa poate apărea – inclusiv cea de la Roşia Montană. Iar, din punctul nostru de vedere, rolul unui politician, ca şi dvs., este să ţineţi cont şi de vocea noastră, a celor care nu avem locuri de muncă şi niciun fel de perspectivă pentru noi, pentru copiii noştri şi pentru familiile noastre.

De ce nu aţi încercat, domnule Antonescu, să ne ascultaţi, măcar, şi nouă necazul? De ce nu aţi dat, domnule

 Antonescu, şansa ca argumentele ambelor tabere să fie expuse şi, de ce nu, înţelese de toată lumea? De ce credeti ca sunt mai importante protestele unor tineri în Bucureşti decât vocea, poate tăcuta, a celor care trăiesc în sărăcie şi disperare, peste tot în ţară? În faţa unor probleme sociale atât de brutale, în faţa unor beneficii economice de care s-ar fi bucurat întreaga Românie, de ce aţi ales calea facilă a refuzului fără o dezbatere reală? De ce ne luaţi şansa de a munci cinstit, doar pentru că aţi fost impresionat de stradă?

Tot ceea ce noi, oamenii de aici, dorim să facem în anii următori este să muncim. Să muncim cinstit, aşa cum au făcut-o generaţii şi generaţii înaintea noastră. Şi suntem convinşi că, la fel ca noi, sunt multe alte milioane de români care doresc, la fel, să muncească. Vrem să muncim, să plătim taxe şi impozite, să contribuim fiecare, după puterea şi priceperea sa, la dezvoltarea economică a României.

Noi suntem oameni simpli, nu avem luxul unor opţiuni care să ne îndepărteze de aceste locuri. Aici am crescut noi, aici vrem să ne creştem şi copiii. De ce refuzaţi o iniţiativă privată, de ce ne refuzaţi nouă dreptul la muncă, fără o analiză, fără o deliberare, fără a ţine cont că, în spatele acestui subiect, noi am fost, suntem şi vom fi şi pe viitor tot aici? Domnule Antonescu, prin decizia dvs. aţi dezamăgit oamenii din Ardeal care încă vedeau în dvs. o speranţă de mai bine. Chiar dacă poate nu va mai ajuta la nimic, vă cerem, în final, domnule Antonescu, să reveniţi asupra deciziei dvs. Şi, dacă ţineti la soarta a mii şi mii de oameni din zona Alba, vă rog domnule preşedinte să renunţaţi a mai bloca acest proiect. Avem mare nevoie de aceste locuri de muncă, şi încă vă aşteptăm aici, în zonă, să vă spunem aşezat şi liniştit problemele noastre.”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite