Biserica Greco-Catolică protestează faţă de modul de revizuire a Constituţiei: „se deschide calea statului spre intoleranţă, discriminare şi abuzuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Greco-Catolică a înaintat un protest oficial preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, “faţă de lipsa de transparenţă şi consultare cu care Comisia de revizuire a lucrat la modificarea Constituţiei României”. Cardinalul Lucian consideră că a fost ”prejudiciat întregul proces de modificare a legii fundamentale a unui stat de drept.”

“Este innaceptabil ca această comisie să nu fi comunicat zilnic, oficial, textele discutate zi de zi şi motivaţia din spatele votului, părţile interesate fiind nevoite să afle din presă despre forma articolelor votate”, a spus în scrisoarea sa Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureşan, Intâistatatorul Bisericii Greco-Catolice. Documentul a fost înaintat senatorului Crin Antonescu, joi, 27 iunie 2013.

În scrisoare se afirmă că “nici un articol din viitoarea Constituţie nu a suferit mai multe modificări decât cel referitor la rolul istoric al cultelor «în constituirea şi modernizarea statului român»”. Articolul a fost iniţial respins de Comisia de revizuire, apoi s-a spus ca va face parte din preambulul Constitutiei. Ulterior s-a votat o formă care a fost apoi modificată de două ori, ca în cele din urmă forma finală a articolului să devină: “România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase recunoscute de lege, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale”.

Amendamentul de mai sus a devenit parte din articolul 1 al viitoarei Constituţii. Cardinalul Lucian Mureşan a adus critici majore acestui articol şi implicit procesului de revizuire al Constitutiei. “Prin includerea acestui articol, Constituţia a fost transformată din carte de principii – care ar trebui să se aplice egal tuturor – într-o carte de istorie, iar adevărul istoric nu poate fi stabilit prin consens sau în urma votului unei comisii. Dacă, însă, Comisia a votat ca în Constituţie să apară referinţe istorice, atunci adevărul istoric trebuia menţionat în întregime, la fel cum a făcut-o şi Constituţia din 1923 şi 1938”, declară Cardinalul Mureşan. Pentru meritele avute la constituirea identităţii româneşti şi la făurirea României, atat Constitutia din 1923 (art. 22) cât şi cea din 1938 (art. 19) menţionau Biserica Greco-Catolica alaturi la Biserica Ortodoxă ca fiind “biserici româneşti”. Lucian Mureşan a solicitat într-o scrisoare anterioară menţionarea Bisericii Greco-Catolice, alaturi de Biserica Ortodoxă, la fel cum a facut-o şi Constitutia din 1923 şi 1938.

O altă critică adusă articolului 1 din viitoarea Constituţie are la bază menţiunea din articol că “numai cultelor «recunoscute de lege» le sunt recunoscute meritele în făurirea statului Român”, adaugare facută cu 24 de ore înaintea votului pe textul final. “Conform acestui articol, meritele istorice de netăgăduit ale unor culte vor fi condiţionate de recunoaşterea actuală a acestora de către stat. Această formulare creează premisele repetării situaţiei din 1948 când Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii de către comunişti şi s-a încercat scoaterea ei din istorie, ceea ce stârneşte profundă îngrijorare în rândul comunităţii greco-catolice”, afirmă Cardinalul.

Potrivit înaltului prelat greco-catolic modificarea articolului 1 din Constituţie trebuia discutată la nivelul întregii societăţi şi cu toate cultele din Romania. “Această decizie unilaterală a Comisiei de revizuire generează în mod nenecesar discordie socială şi deschide calea statului spre intoleranţă, discriminare şi abuzuri, cum s-a văzut şi în trecut. Ne rezervăm dreptul de a iniţia acţiunile pe care le considerăm necesare pentru a ne asigura că viitoarea Constituţie va garanta drepturi egale tuturor cetăţenilor României indiferent de confesiune sau credinţă“, susţine Lucian Mureşan în finalul scrisorii adresate preşedintelui Senatului.

Citiţi aici integral scrisoarea Cardinalului Lucian Mureşan

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite