Pronunţare în dosarul „Berbeceanu“: prima decizie la Înalta Curte în scandalul BCCO - DIICOT de la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu a fost reţinut şi apoi arestat preventiv în toamna anului 2013
Traian Berbeceanu a fost reţinut şi apoi arestat preventiv în toamna anului 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit pentru 30 iunie 2016 prima decizie în dosarul în care sunt judecaţi de doi ani fostul comandant al BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu şi fostul procuror şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan. În dosar mai sunt judecaţi un poliţist, un alt procuror precum şi oameni de afaceri.

Iniţial, dosarul a avut două părţi, iar inculpaţii au fost trimişi în judecată separat: lotul ”Berbeceanu” de către DIICOT la Tribunalul Bucureşti, iar lotul ”Mureşan” de către DNA la ÎCCJ. Ulterior, judecătorul de la instanţa supremă a decis conexarea celor două cauze într-un singur dosar care a rămas să fie judecat, atât pe fond cât şi în apel, la ÎCCJ. Prima decizie în dosar ar urma să fie pronunţată în 30 iunie 2016, după doi ani de la debutul cercetării judecătoreşti. În tot acest timp au fost audiaţi circa 100 de martori, o parte dintre inculpaţii care au dorit să mai facă declaraţii suplimentare şi au fost administrate mii de pagini de probe, atât în apărare cât şi în acuzare. Având în vedere că instrumentarea dosarului a avut la bază şi interceptări telefonice realizate de SRI, instanţa ar urma să se pronunţe şi cu privire la menţinerea acestora ca probe la dosar.

Cei trei inculpaţi trimişi în judecată de către DNA este acuzat de următoarele infracţiuni: procurorul Ioan Mureşan - abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual; procurorul Nicolaie Cean - complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean - abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă. În principal, cei trei sunt acuzaţi de procurori DNA că ar fi fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu astfel încât acesta să poată fi cercetat penal şi, în final, înlocuit de la conducerea BCCO Alba Iulia.

ioan muresan

Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia

În urma acestor probe false, poliţistul a fost reţinut şi, ulterior arestat preventiv, pentru ca, în final, să fie trimis în judecată de către DIICOT. DNA afirmă că documentele care au stat la baza începerii urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a comisarului Berbeceanu au fost false. Este vorba despre declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri; declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian; declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate; declaraţia inculpatului Cean Nicolaie audiat cu identitate protejată; procese-verbale întocmite de inculpatul Muntean Alin, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat; documente fără relevanţă probatorie. Martorii folosiţi la instrumentarea dosarului şi-au modificat semnificativ declaraţiile în instanţă, susţinând că au fost forţaţi să afirme lucruri neadevărate despre comandantul BCCO Alba Iulia.

Acuzaţiile DIICOT împotriva comisarului Berbeceanu

Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare. Alături de acesta au mai fost deferiţi jsutiţiei de către structura centrală a DIICOT Rusu Gheorghe şi Rusu Anca pentru dare de mită, spălare a banilor, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, respectiv Urs Ion Vasile care este acuzat de complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor şi mărturie mincinoasă şi Mihalache Mihai Adrian, acuzat de mărturie mincinoasă.

image

Traian Berbeceanu la momentul începerii urmăririi penale de către DIICOT

Berbeceanu este acuzat, în principal, că, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte inculpaţii Rusu Gheorghe, Cupeţiu Dorin Eugen Ioan şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora de către DIICOT. De asemenea, în perioada mai – octombrie 2012, Berbeceanu ar fi divulgat inculpatului Cupeţiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, împrejurarea că în data de 10.05.2012 se vor efectua percheziţii la domiciliile inculpaţilor Cupeţiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Călin şi Şionei Dorin. Comisarul şef a respins acuzaţiile şi a solicitat instanţei să fie declarat nevinovat.

Citiţi şi:

 

Anchetatorii comisarului Berbeceanu, trimişi în judecată. Procurorul Ioan Mureşan este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu

 

Fostul comandant al BCCO Alba Iulia, trimis în judecată. Comisarul Traian Berbeceanu este acuzat că a luat mită o maşină de 20.000 de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite