Promisiunile ”ratate” de administraţia din Alba Iulia: drumurile din noile cartiere, ştrandul, sala polivalentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Hava conduce administraţia locală din Alba Iulia de 20 de ani şi se pregăteşte pentru un nou mandat la conducerea primăriei. Primarul PNL are un ”bagaj” destul de însemnat de realizări, dar a rămas ”corigent” în ceea ce priveşte unele promisiuni făcute în decursul anilor.

Atuul principal al primarului din Alba Iulia sunt investiţiile publice realizate în infrastructură, cea mai mare parte cu ajutorul fondurilor europene. În Alba Iulia s-au cheltuit circa 200 de milioane de euro, din care aproape jumătate au revenit Cetăţii Alba Carolina. Rezultatul este o Cetate restaurată şi un oraş cu străzi modernizate în cea mai mare parte. Situaţia nu se prezintă, însă, în acelaşi fel în tot municipiul.

Noile cartiere dezvoltate la margine şi în apropierea localităţilor componente (Partoş, Bărăbanţ, Miceşti, Pâclişa, Oarda) au fost ”uitate” de către administraţia locală. Astfel, zeci de kilometri de străzi din aceste zone sunt doar la stadiul de ”pământ” sau, cel mult, de ”piatră”. Mii de oameni locuiesc în zone de care primarul Mircea Hava nu s-a arătat interesat şi, foarte probabil, nu se va interesa nici în viitorul apropiat. 

În Alba Iulia există 303 kilometri de străzi. Din aceştia, doar 135 sunt modernizaţi şi 39 sunt pietruiţi. Restul de 129 sunt de pământ. Astfel, un total de 168 kilometri sunt neasfaltaţi, peste 50% din suprafaţa oraşului. Nu mai luăm în calcul că pe majoritatea străzilor neasfaltate nu există nici măcar canalizare. De la sfârşitul anului 2014, când existau 173 de străzi de pământ şi pietriş în Alba Iulia, s-au asfaltat circa 50 de kilometri.

image

Cetatea Alba Carolina este o bijuterie, dar contrastează cu realităţile de la marginea oraşului

Un alt minus al administraţiei din ultimii ani este incapacitatea de a găsi soluţii pentru construirea unei săli polivalente în Alba Iulia. Proiectul a fost preluat şi ar putea fi realizat în comuna Ciugud, lângă oraş, unde există teren disponibil. Dacă se realizează, ar beneficia în principal locuitorii din Alba Iulia şi echipele sportive care au nevoie de o astfel de infrastructură.

Lipsa terenului a făcut şi ca Primăria să nu poată atrage investitori de calibru. În oraş există câteva investiţii private importante în domeniul producţiei, dar acestea nu se compară cu ceea ce există în comerţ. Ultima realizare în acest domeniu este un supermarket Selgros, care se va deschide până la sfârşitul anului. Mulţi locuitori din Alba Iulia sunt, astfel, nevoiţi să facă naveta la Sebeş sau chiar Blaj unde şi-au găsit loc de muncă.

Nu în ultimul rând, administraţia locală din Alba Iulia nu a fost încă capabilă să demareze o investiţie mult aşteptată de locuitori: ştrandul public al oraşului. Pentru al doilea an consecutiv, în sezonul de vară vor exista doar piscinele private. Proiectul ar urma să se realizeze în zona Bazinului Olimpic, unde a şi fost achiziţionată o suprafaţă de pământ în acest sens. În comparaţie, Blajul, oraş cu o populaţie sub jumătatea numărului de locuitori din Alba Iulia, va avea un ştrand public modern din această vară.

Citiţi şi:

 

Primarul „pe viaţă“ din Alba Iulia. Mircea Hava conduce instituţia de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie

 

Primarii penali din Alba mai vor o tură la primărie. Cine sunt şi ce acuzaţii le aduc procurorii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite