Proiectul privind combaterea risipei alimentare la Aiud a câştigat competiţia europeană ”Refresh Food Waste”

Proiectul privind combaterea risipei alimentare la Aiud a câştigat competiţia europeană ”Refresh Food Waste”

O parte din echipa de voluntari de la Aiud implicată în proiectul ”Fără Risipă”

Proiectul ”Fără Risipă” derulat de voluntari din Aiud cu sprijinul asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil a câştigat competiţia ”Refresh Food Waste Solution” organizată de Comisia Europeană. Iniţiativa generoasă de a colecta alimentele nevândute în piaţă şi de a le dona persoanelor care au nevoie a adunat circa 17.900 de voturi, la mai mult de 7.000 de voturi de proiectul clasat pe locul al doilea.

Ştiri pe aceeaşi temă

În competiţie au fost înscrise 47 de proiecte din ţări ale Uniunii Europene. Propunerea voluntarilor de la Societatea pentru Consum Desponsabil a adunat pe parcursul lunii februarie, perioadă cât a fost deschisă competiţia online, un număr de 17.898 de voturi. Poiectul clasat pe locul doi, propus din Franţa, a avut 10.761 de voturi.
 
Conceptul ”Fără Risipă” implementat de voluntarii din Aiud presupune, în esenţă, colectarea din piaţa agroalimentară a oraşului a produselor care nu se mai vând din diverse motive şi donarea acestora către persoane care nu au posibilităţi să le producă sau să le cumpere. Voluntarii din Aiud au colectat circa 800 de kilograme de legume de care au beneficiat peste 50 de persoane. Echipa de voluntari este formată din: Andreea Mihăilescu, elevă; Ioana Man, studentă; Diana Ioana Călin, trainer şi consultant în dezvoltarea durabilă; Raluca Popan, ilustrator; Anda Goia, specialist marketing; Cosmin Georgiu, specialist recrutare; Laura Man, învăţătoare; Casandra Şuteu, profesoară.
 
“Ne dorim ca în Aiud să dezvoltăm un model de oraş sustenabil în România. Sustenabil din punct de vedere ecologic, social şi financiar. Un oraş în care oamenii trăiesc în bunăstare, în profundă armonie cu natura şi comunitatea. Un oraş în care resursele locale sunt valorificate responsabil, în care oamenii se simt valorizaţi, în care turiştii simt că explorează o viaţă pe care şi-ar dori-o şi la ei acasă, un oraş care tinde spre zero risipă şi în care fiecare locuitor merge seara la culcare cu stomacul plin şi cu mintea limpede. Misiunea pe care mi-o asum este să creez contextul pentru ca aceste lucruri să se întâmple, să aduc expertiză din reţeaua mea ca să dăruiască mai departe Aiudului, să aduc inspiraţie pentru identificarea celor mai potrivite soluţii la problemele sociale, economice şi de mediu locale prin prisma pasiunilor locuitorilor acestei urbe. Pe scurt, să facilitez acest proces de schimbare”, afirmă Diana Ioana Călin, director executiv al asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil.

Legume adunate în piaţa din Aiud donate beneficiarilor
 
”Fără Risipă” îşi propune să contribuie la scăderea risipei alimentare în municipiul Aiud şi totodată la creşterea accesului familiilor nevoiaşe la alimente. ”Castigarea competiţiei Refresh ne aduce trei lucruri extrem de importante: construim încredere în rândul comunităţii locale, oferim vizibilitate misiunii noastre şi Aiudului la nivel local şi naţional, iar la nivel internaţional ne bucură mult că o bună practică de la noi e luată drept exemplu. De asemenea, participarea la această competiţie, oferă membrilor echipei noastre inspiraţie şi acces la alte bune practici care ar putea creşte calitatea şi impactul iniţiativei «Fără Risipă» în viitor, concret reprezentanţii echipei noastre vor participa la conferinţa Refresh Food Waste de la Berlin”, spune Diana Ioana Călin. Conferinţa respectivă va avea loc în 18 mai 2017.
 

În România există legislaţie în ceea ce priveşte combaterea risipei alimentare. În luna octombrie 2016, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede donarea, de către agenţii comerciali, a alimentelor care se apropie de termenul de expirare. Propunerea legislativă mai susţine că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi persoanele juridice respective.
 

Citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: