Proiectele Roşia Montană şi Cupru Min, incluse în planul naţional de investiţii strategice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Rosia Montana
Comuna Rosia Montana

Proiectul Roşia Montană şi atragerea unui investitor pentru retehnologizare la Curpu Min Abrud figurează în Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă lansat, joi, de Guvern. În document au mai fost incluse din judeţul Alba investiţia Bosch de la Blaj şi fabrica Daimler Mercedes de la Sebeş.

”Vrem să deblocăm şi să continuam dezvoltarea acestor proiecte, evident cu respectarea cerinţelor de mediu. Parlamentul va lua o decizie. La începutul sesiunii parlamentare va fi finalizat proiectul de lege pe Roşia Montana. Cred că 13 ani de cand se tot plimbă prin diverse structuri parlamentare este de ajuns. Decizia finală într-un proiect atât de controversat poate fi luată doar de către Parlament”, a spus premierul Victor Ponta.

Investiţia de la Roşia Montană este prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul să primească 78% din profit. În prezent, statul are un pachet de 19,3% din acţiunile societăţii Roşia Montană Gold Corporation. În această perioadă se derulează şi demersurile juridice pentru înfiinţarea societăţii Minvest Roşia Montană, prin divizarea companiei Minvest Deva şi prin care statul român va participa la proiectul minier din Munţii Apuseni. 

În Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă a fost inclus şi proiectul pivind găsirea unui investitor care să contribuie la retehnologizarea scoietăţii Cupru Min Abrud, cel mai mare producător de concentrat de cupru din ţară. Ministerul Economiei a lansat la sfârşitul săptămânii trecute oferta de vânzare a peste 300.000 de tone de concentrat de cupru pe o perioadă de 7 ani. Investitorul ales trebuie să plătească un avans minim de 40 de milioane de euro. Valoarea totală a aportului adus de investitorul strategic ar urma să depăşească 500 de milioane de euro.

Documentul prezentat joi de premier mai cuprinde investiţia Bosch de la Blaj, unde în luna iunie, a fost inaugurată a doua capacitate de producţie, şi noua fabrică Daimler Mercedes de la Sebeş, construită prin intermediul subsidiarei din România, Star Transmission Cugir SRL. Valoarea investitiţiei de la Sebeş, ce va fi inaugurată la sfârşitul lunii iulie 2013, este de 300 de milioane de euro şi va crea 400 de locuri de muncă.

Citiţi şi:

VIDEO Proiectul Roşia Montană, dezbătut şi decis în Parlament: „Decizia de a spune da sau nu este o chestiune de obligaţie atunci când mergi la muncă“

Ofertă de vânzare pentru producţia pe 7 ani de la Cupru Min Abrud. Avansul minim este de 40 milioane de euro

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite