Proiecte pentru Alba Iulia Smart City, primul oraş inteligent din România

Proiecte pentru Alba Iulia Smart City, primul oraş inteligent din România

Camera de Comerţ a României a premiat Alba Iulia la evenimentul Smart City Industry Awards 2016

Alba Iulia implementează, în premieră pentru România, conceptul ”smart city”. Primii paşi sunt realizaţi prin 13 proiecte ce vor fi realizate ca urmare a unui parteneriat încheiat cu o companie de telefonie mobilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu Orange Romania în cadrul proiectului ”SmartCity 2018”, pentru 13 proiecte finanţate integral din bugetul companiei şi al colaboratorilor acesteia. Astfel, din septembrie 2016, 15 autobuze ale STP Alba Iulia sunt echipate cu Wi-Fi şi cu soluţia de monitorizare a calităţii aerului.
 
Celelate proiecte se referă la: introducerea reţelei Wi-Fi securizate în Universitatea 1 Decembrie 1918, în Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” şi Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marţian”; amplasarea în jurul Cetăţii a uno beacon-uri (instalaţii luminoase) cu senzori de interacţiune care informează turiştii despre muzee, clădiri monument, dar şi despre restaurante sau pub-uri. ”Oraşul nostru va fi inclus în 2017 în programul Innovation Labs, susţinut de Orange, prin care cei cu iniţiative antreprenoriale grupaţi în start-up-uri tehnice sunt ajutaţi să-şi dezvolte firmele prin proiecte ce pot fi lansate pe piaţă imediat”, afirmă primarul Mircea Hava.
 
Administraţia din Alba Iulia a primit în 12 octombrie, din partea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, titlul de ”Smart City Industry Awards 2016”. ”Smart City Industry Awards 2016 e garanţia că Alba Iulia va deveni unul dintre cele mai importante «servere» din reţeaua oraşelor inteligente din România. E adevărat, e important fiecare metru pătrat asfaltat, dar la fel de important e fiecare kilobit consumat în interesul confortului şi siguranţei albaiulienilor”, susţine primarul din Alba Iulia.

Alba Iulia este inclus în proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, anunţat de către Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societate Informaţională în această primăvară. Proiectul se va finaliza până în 2018, când se vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Urmare a acestui demers, Siemens şi Primăria Municipiului Alba Iulia au agreat includerea oraşului în proiectul global de cercetare „Smart Cities Research“. Prin acest studiu, specialişti Siemens vor analiza modele de dezvoltare urbană pentru o serie de domenii în care pot fi implementate tehnologii inteligente, în conformitate cu strategia, planurile şi ambiţiile viitoare ale fiecărui oraş în parte. Alături de Alba Iulia, în studiul Siemens sunt incluse următoarele: Aberdeen (Marea Britanie), Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia) şi Londra (Marea Britanie).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: