Proiect din fonduri europene de peste 600 de milioane de lei pentru extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare în Alba

Proiect din fonduri europene de peste 600 de milioane de lei pentru extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare în Alba

Proiectul ar urma să permită introducerea şi extinderea sistemului judeţean de alimentare cu apă potabilă

Peste 20 de localităţi din Alba vor beneficia de investiţii în reţeaua de apă şi canalizare. Ministrul delegat Rovana Plumb a semnat contractul de finanţare pentru proiectul major „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, în valoare de peste 600 de milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul, în valoare totală de peste de peste 615 milioane lei, presupune investiţii în municipiile Alba Iulia, Aiud şi Blaj, în oraşele Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni, Ocna Mureş, Teiuş şi Zlatna şi în comunele Arieşeni, Bistra, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Lopadea Nouă, Lupşa, Mihalţ, Mirăslău, Roşia Montană, Sâncel, Sântimbru, Sohodol si Unirea, din judeţul Alba.
 
„Prin semnarea contractului aferent acestui proiect major, Guvernul României dă dovadă de consecvenţă şi coerenţă în aplicarea programului de guvernare, care îşi propune, printre altele, îmbunătăţirea continuă a calităţii vieţii românilor şi atingerea unor standarde compatibile cu cele din ţările Uniunii Europene. Iată că şi în judeţul Alba, după investiţiile prin POIM, gradul de conectare şi conformare va creşte la 92,7 % – adică 234.148 locuitori vor beneficia în anul 2021 de apă şi canalizare, iar alţi 106.494 locuitori vor fi alimentaţi suplimentar cu apă potabilă la finalul acestui proiect”, a afirmat ministrul Rovana Plumb.
 
Printre rezultatele aşteptate la sfârşitul perioadei de implementare a proiectului se află şi:
– construirea a două staţii de epurare a apelor uzate;
– construirea a două staţii de tratare a apei;
– reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime de 6,2 km;
– construirea a 87,4 km reţea canalizare nouă;
– reabilitarea vechilor aducţiuni pe o lungime de 94,4 km;
– realizarea de noi aducţiuni pe o lungime de 21 km;
– reabilitarea vechii reţele de apă potabilă pe 3,5 km;
– construirea a 53 km reţea nouă de distribuţie a apei potabile.
 
POIM este cel mai mare program operaţional al României şi al doilea, ca mărime, din Uniunea Europeană, pentru sectoarele transport, mediu şi energie. De asemenea, este un program important prin valoarea alocării nerambursabile (de peste 9,4 miliarde euro) şi, mai mult, un program strategic pentru ţara noastră, având în vedere faptul că asigură finanţarea principalelor priorităţi de dezvoltare ale României, în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat şi cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările