Program cultural-religios cu Paula Seling şi Veta Biriş pe Câmpia Libertăţii din Blaj, înainte de sosirea Papei Francisc

Program cultural-religios cu Paula Seling şi Veta Biriş pe Câmpia Libertăţii din Blaj, înainte de sosirea Papei Francisc

Cu ocazia vizitei istorice a Suvernaului Pontif la Blaj, în data de 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii, organizatorii au conceput un amplu program religios cultural.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cunoscuta interpretă Veta Biriş alături de Sava Negrean Brudaşcu vor interpreta pricesene tradiţionale, iar Paula Seling îi va bucura pe cei prezenţi la Blaj, în zi de mare sărbătoare cu o serie de cântece religioase.
 
Programul religios cultural va fi organizat înainte de Liturghia de Beatificare, care va începe la ora 11:00:
Orele: 08,00 – 08,35
Rugăciuni de dimineaţă Conduce: Pr. Zaharie Pintea
08,35 – 08,55
Pricesne tradiţionale Sava Negrean Brudaşcu – voce solo
08,55 – 09,05
Rugăciunile Orei a treia (ora 9 dimineaţa) – Psalmi de laudă Conduce : Pr. Zaharie Pintea
 
09,05 – 09,30
Pricesne tradiţionale Veta Biriş – voce solo
09,30 – 09,50
Memorial: Iuliu Hossu George Custură, actor la Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov
09,50 – 10,15 Cântece religioase Paula Selling, voce cu acompaniament pe negativ

Papa Francisc va beatifica, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, şapte episcopi greco-catolici ”care au preferat moartea în locul trădării credinţei” în faţa prigoanei comuniste, au declarat, pentru Europa Liberă, surse din interiorul clerului. Ştiri pe aceeaşi temă Blajul îşi exprimă ”gratitudinea” pentru vizita Papei Francisc. Este vorba despre Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comunişti, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuţii şi, în cazul unora dintre ei, moartea în temniţele comuniste.

Papa Francisc va sosi pe Câmpia Libertăţii în jurul orei 10,30 şi va oficia Divina Liturghie cu beatificarea celor  şapte episcopi martiri greco-catolici. Va ţine apoi o cuvântare (omilia sanctităţii sale) şi, după masă, va participa la o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj într-o biserică nou construită în cartierul acestora. La final va oferi celor prezenţi un salut şi va pleca spre Sibiu, unde, la ora 17:20, va avea loc ceremonia oficială a plecării.

Accesul pe Câmpia Libertăţii din Blaj, locul de desfăşurare a Sfintei Liturghii susţinute de Suveranul Pontif se va face pe baza unor bilete distribuite gratuit în parohii şi a documentului de identitate al fiecărei persoane. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, peste 500 de voluntari  vor sta la dispoziţie pelerinilor pentru a-i informa şi a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.

   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: