Profit de 100 de milioane de euro din vânzarea de armament la Uzina Mecanică Cugir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzina Mecanică Cugir, filală a companiei naţionale Romarm, a obţinut în 2014 un profit net record de 442 milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro). Aceasta în condiţiile în care în 2013 societatea a înregistrat o pierdere de aproape 4 milioane euro. Cealaltă companie de stat din Cugir, Fabrica de Arme SA, a lucrat şi în 2014 tot pe pierdere.

La Cugir funcţionează două companii mari de stat cu obiect de activitate în domeniul producţiei de armament şi muniţie: Uzina Mecanică SA şi Fabrica de Arme, ambele subordonate Companiei Naţionale Romarm din cadrul Ministerului Economiei. 

Uzina Mecanică SA a înregistrat în 2014, potrivit bilanţului contabil publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor un profit de 442 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 100 de milioane de euro. Profitul uriaş, la un nivel record, se explică prin nivelul foarte ridicat al veniturilor societăţii, de 563 milioane de lei (126,5 milioane euro), în condiţiile în care cifra de afaceri aferentă anului 2014 a fost de numai 154 milioane lei (34 milioane euro). La finalul anului trecut, Uzina Mecanică Cugir a avut datorii de 56 de milioane de lei şi creanţe de reuperat cifrate la aproape 66 milioane de lei. Societatea a încheiat anul financiar cu un număr de 967 de angajaţi.

În 2013, Uzina Mecanică a avut pierderi de 12 milioane de lei, raportat la o cifră de afaceri de 57 de milioane de lei. Veniturile au fost la valoarea de 101 milioane lei, de patru ori mai mici decât în 2014. Cealaltă societate cu producţie ”specială” din Cugir, Fabrica de Arme SA, a înregistrat în 2014 o pierdere de 6,1 milioane de lei (1,8 milioane de euro) şi o cifră de afaceri de 35,8 milioane lei (8 milioane euro). Pierderile au scăzut faţă de 2013 cu aproape 4 milioane de lei. Fabrica de arme are aproximativ 900 de angajaţi.

image

Informatiile financiare publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe

Planurile administraţiei guvernamentale preconizează o posibilă reunificare a celor două societăţi, divizate în urmă cu mai bine de 10 ani. Ambele firme ”trăiesc” din exportul de armament şi munţie. Vând fie AKM-uri modificate pentru practicarea vânătorii sportive în SUA, fie arme automate sau de asalt, respectiv muniţia aferentă în alte ţări ale lumii.

Explotarea cuprului din Apuseni, afacere profitabilă. Pierdere de milioane de euro pentru exportul de arme de la Cugir

 

Uzina Mecanică Cugir angajează 100 de muncitori pentru a face faţă comenzilor de armament

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite