Produse fitosanitare deţinute ilegal de o firmă din Alba, confiscate de Poliţie. Ce pericol prezintă fosfura de aluminiu

Produse fitosanitare deţinute ilegal de o firmă din Alba, confiscate de Poliţie. Ce pericol prezintă fosfura de aluminiu

În urma unui control la o firmă specializată în comercializarea de produse fito-sanitare, din comuna Daia Română, judeţul Alba, poliţiştii au identificat un produs care conţine fosfură de aluminiu, pentru deţinerea căruia societatea nu era autorizată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au continuat seria verificărilor la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în domeniul fito – sanitar. 
 
Astfel, în urma unui control efectuat la o societate comercială din comuna Daia Română, au fost identificate 334 de tablete (cu o greutate totală de 1 kilogram) ale unui produs care conţine fosfură de aluminiu, încadrat în categoria produselor de protecţie a plantelor foarte toxice(T+) şi pentru care societatea comercială nu era autorizată să-l deţină. De asemenea, cu ocazia controlului, poliţiştii au identificat şi alte produse de protecţie a plantelor, cu termenul de valabilitate expirat şi care erau depozitate în condiţii necorespunzătoare. 
 
Poliţiştii au ridicat şi indisponibilizat cantitatea de 9,8 litri şi 1.935 de grame de produse fitosanitare şi au întocmit dosar penal în cadrul căruia sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate şi neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 359, alin. 1, Cod Penal, art. 98 alin. 3, lit. a şi alin.5, lit. b, din O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului, art. 63, alin. 1, lit. b, Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.              
 
Potrivit IPJ Alba, uilizarea şi aplicarea produselor care conţin fosfură de aluminiu, fără respectarea normelor tehnice este deosebit de periculoasă deoarece degajă, în contact cu aerul, gaze toxice cu efect letal pentru oameni şi animale, acestea fiind şi extrem de inflamabile. 
 
Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi prevenirea situaţiilor de risc, poliţiştii au intensificat acţiunile de verificare a legalităţii activităţilor operatorilor economici care utilizează produse de protecţie a plantelor şi substanţe utilizate în igiena si sănătatea publică, la dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.   

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: