Procesul civil dintre Traian Berbeceanu şi Ioan Tarnu va fi rejudecat. La instanţa de fond, fostul şef al BCCO Alba Iulia a obţinut daune de 20.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a decis rejudecarea dosarului civil deschis de fostul comandant al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, împotriva fostului şef al SRI Alba, Ioan Tarnu.

Tribunalul Alba a dispus marţi, 9 aprilie, rejudecarea la instanţa de fond – Judecătoria Alba Iulia, a dosarului civil admiţând apelul ambelor părţi. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

”Admite apelul declarat de reclamantul Berbeceanu Traian şi pârâtul Tarnu Ioan împotriva sentinţei civile nr. 1100/2018 a Judecătoriei Alba Iulia, pronunţată în dosar nr.5858/107/2017* şi în consecinţă: Anulează hotărârea atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleaşi instanţe de fond. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Alba. Pronunţată în şedinţa publică din 9.04.2019”, se precizează în minuta deciziei de la Tribunal. 

Berbeceanu l-a dat în judecată pe Ioan Tarnu, după ce acesta din urmă ar fi făcut acuzaţii calomnioase despre poliţist, prin acordarea unui interviu difuzat la un post de televiziune. La prima instanţă, fostul director al SRI Alba, a fost obligat să îi plătească daune de 20.000 de lei poliţistului. În prezent, ambii justiţiabili sunt la pensie.

Declaraţiile considerate ”defăimătoare” de Berbeceanu au fost făcute în septembrie 2017, la postul de televiziune Antena 3. Ulterior, Traian Berbeceanu a trimis transmis o notificare publică prin care i-a cerut lui Tarnu să retragă afirmaţiile mincinoase lansate în spaţiul public la adresa sa, despre care a precizat că i-au afectat reputaţia şi imaginea. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, fostul poliţist a decis să intenteze acţiunea în instanţa de judecată. Berbeceanu a precizat că banii obţinuţi de la Tarnu în urma procesului vor fi folosiţi pentru trei burse de jurnalism, ai căror beneficiari se vor obliga să respecte deontologia profesională. 

„Prin intermediul interviului acordat, afirmaţiile mincinoase şi defăimătoare ale pârâtului au fost preluate în emisiunile tv şi în conţinutul ziarelor scrise şi presei on-line, reuşind în acest mod să inducă în eroare opinia publică cu privire la fapte care nu s-au întâmplat în realitate, prezentând în mod mincinos implicarea sa în activităţile infracţionale investigate în dosarul «Utilajele», şi relatând în mod tendenţios şi neadevărat modul în care mi-am desfăşurat activităţile de serviciu ca ofiţer de caz delegat în acel dosar”, susţinea Traian Berbeceanu, în acţiunea depusă la instanţa de judecată. Ioan Tarnu a arătat în întâmpinarea depusă la dosarul civil că declaraţiile sale din interviul TV din septembrie 2017, în care a lansat o serie de acuzaţii împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, au avut la bază „nedreptăţile” şi „probele fabricate” împotriva sa în dosarul denumit generic ”Utilajele”.

Traian Berbeceaanu a susţinut în instanţă că Tarnu a afirmat în mod mincinos şi vădit tendenţios faptul că „un ofiţer SRI, mai obrăznicuţ dar cu tupeu, mi-a spus că în Apuseni, cu lemnele, acoperă Traian tot, cu drogurile nu avem ce face că tot Traian gestionează şi împarte după cum vrea, cu utilajele Traian vrea să bage pe făraş numai de-aştia mărunţi, cumpărători de bună sau de mai puţin bună-credinţă şi câţiva transportatori, cărăuşi” şi că a afirmat în mod mincinos şi tendenţios că „în 28 aprilie, Florian Coldea a dat ordin să fiu arestat. A chemat doi ofiţeri şi le-a spus să vină la Alba să ia legătura cu Berbeceanu, să fabrice probe”.

Judecătorii de la instanţa de fond au stabilit că ”fapta ilicită a pârâtului constă în exercitarea de către acesta a libertăţii sale de exprimare într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demitate şi onoare”. Instanţa a mai precizat că ”dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privinţa faptelor pe care le-a relatat, aşa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare, precum şi posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declaraţii sincere, cât mai complete cu putinţă, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoştinţa publicului fără nicio verificare”. Ioan Tarnu a susţinut că afirmaţiile pe care le-a făcut la postul de televiziune nu sunt mincinoase şi vădit tendenţioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Prin devoalarea practicilor ilegale de administrare a probelor a adus la cunoştinţa publicului cum nu trebuie să acţioneze unii reprezentanţi ai organele judiciare în activitatea de înfăptuire a actului de justiţie”, a precizat acesta.

Ioan Tarnu, fostul director al SRI Alba

tarnu alba

„Ca urmare a faptei ilicite săvârşite de pârât, i-a fost afectată în mod grav imaginea, într-o perioadă delicată a vieţii, cu atât mai mult cu cât la Î.C.C.J. urmează să se judece apelul declarat de părţi, în dosarul în care a fost achitat în primă instanţă. (...) Nu în ultimul rând, prin afirmaţiile mincinoase, tendenţioase şi denigratoare de o gravitate deosebită, pârâtul Tarnu Ioan a reuşit să inducă membrilor familiei reclamantului o stare de temere şi nesiguranţă, părinţii, soţia şi fiul minor fiind de curând trecuţi printr-o experienţă similară, cumplită, aceea că fusese arestat nevinovat în baza unui dosar bazat pe probe false, mincinoase. În plus, soţia şi fiul minor au fost obligaţi să suporte, în mod nedrept, încă o dată, oprobriul public, fiind nevoiţi să facă faţă comentariilor răutăcioase care s-au iscat la locul de muncă şi la scoală”, se arată în solicitarea lui Traian Berbeceanu. Cum s-a apărat Ioan Tarnu Ioan Tarnu a susţinut că afirmaţiile pe care le-a făcut la postul de televiziune Antena 3 nu sunt mincinoase şi vădit tendenţioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Prin devoalarea practicilor ilegale de administrare a probelor a adus la cunoştinţa publicului cum nu trebuie să acţioneze unii reprezentanţi ai organele judiciare în activitatea de înfăptuire a actului de justiţie”, a precizat acesta, în întâmpinarea transmisă instanţei.

Fostul şef al SRI Alba a mai adăugat că el consideră a fi normală o stare de repulsie faţă de Traian Berbeceanu, însă nu de ură sau duşmănie. „Interviul pe care l-a dat postului de televiziune Antena 3 este mult mai amplu, iar preocuparea majoră a pârâtului a fost şi rămâne în continuare devoalarea sistemului securistic, a modalităţilor de acţiune şi a pârghiilor folosite. Dorinţa sa de devoalare are în centrul atenţiei acest sistem, pentru că a suportat ani de zile umilinţe pe nedrept (şi anterior dosarului utilajelor), neacceptând niciun minut să fie omul unui astfel de sistem, care în numele intereselor de siguranţă naţională urmărea doar materializarea unor scopuri personale şi de grup. (...) Nu a făcut nicio afirmaţie tendenţioasă ori defăimătoare la adresa SRI ori a doamnei Laura Codruţa Kovesi, iar cu privirile la recurgerea sistemului securistic la serviciile reclamantului Traian Berbeceanu a relatat ce i-a spus tatăl băiatului care administra activitatea acelui club şi care îi cunoştea fiica, precum şi anturajul de studenţi frecventat de aceasta”, s-a apărat Tarnu.

 

 

Citiţi şi:

 

FOTO Icoană descoperită neatinsă după un incendiu care a distrus locuinţa unor bătrâni din Apuseni

 

FOTO Apocalipsa din Apuseni. Culorile dezastrului de la Valea Şesei, barajul uriaş de steril al combinatului de cupru

 

DOCUMENT Infractorul de drept comun, aşa-zis „deţinut politic“, care îl acuză pe Augustin Lazăr. Cum a furat Ioan Muntean un pistol mitralieră

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite